VELIKA ČISTKA Zbog novog zakona Podravka do ljeta ostaje bez pola članova nadzornog odbora

Čelnici mirovinskih fondova ovih su dana na stotinu muka i u paničnoj su potrazi za novim članovima nadzornih odbora brojnih tvrtki


Autor: podravski.hr — 13.01.2019. / 8:56 Aktualno

Ministar državne imovine Goran Marić i šef Podravskinog NO-a Dubravko Štimac

Nadzorni odbor Podravke uskoro će doživjeti temeljitu rekonstrukciju jer bi se moglo promijeniti čak pet od ukupno devet članova tog tijela.
Posljedica je to izmjena zakona o mirovinskim fondovima koji je stupio na snagu prvog dana ove godine. Zakon je mirovincima prilično “brutalno” propisao koga nikako ne smiju imenovati u nadzorne odbore tvrtki u kojima imaju dionice i udjele, i to zbog “sukoba interesa”. Rok za prilagodbu novom zakonu istječe u lipnju.
– Kad mirovinsko društvo predlaže ili imenuje člana nadzornog odbora u društvo u koje je uložilo imovinu mirovinskog fonda, mora predložiti nezavisnog člana koji ima odgovarajuće stručne kvalifikacije i iskustvo te nije u poslovnim, obiteljskim i drugim vezama s mirovinskim društvom, većinskim dioničarom, odnosno imateljem udjela ili grupom većinskih dioničara, odnosno imatelja udjela ili članovima uprave ili nadzornog odbora mirovinskog društva ili većinskog dioničara, odnosno imatelja udjela – glasi nova odredba paketa zakona o mirovinskim društvima koje je Sabor usvojio na posljednjoj lanjskoj sjednici.

 

Ivana Matovina

To, drugim riječima, znači kako u nadzornim odborima tvrtki u kojima mirovinci imaju dionice više neće moći sjediti zaposlenici mirovinskih fondova, banaka i osiguravateljskih društava koji su vlasnici tih fondova, svih tvrtki koje su u vlasničkom portfelju mirovinaca, ali i svih poslovno ili rodbinski povezanih osoba. To je, mora se priznati, prilično širok krug osoba koje su za državnu vlast postale persone non grata.
Budući nadzornici Podravke, tako, ne smiju raditi u bankama, fondovima, mnogim važnim tvrtkama, ali ne smiju ni poslovno surađivati s tim pravnim subjektima. Kad bi se taj zakonski kriterij jednoznačno primijenio na koprivničku kompaniju, iz njezina nadzornog odbora moralo bi do ljeta izaći više od polovice članova. Posve je sigurno da u NO-u Podravke od lipnja više neće sjediti čelnici mirovinskih fondova Dubravko Štimac (PBZ-CO fond), Petar Vlaić (Erste plavi) i Damir Grbavac (Raiffeisen mirovinski), a moguće je da će morati otići i vlasnica revizorskog ureda Ivana Matovina te zaposlenica HPB-a Dajana Milodanović.
Ivana Matovina, doduše, zaposlena je u vlastitoj revizorskoj tvrtki Antares, ali problem je što ta tvrtka poslovno surađuje s mnogim investicijskim kućama, među ostalim i bankama PBZ i Raiffeisen koje su pak osnivači obveznih mirovinskih fondova. To bi se, prema novom zakonu, moglo tumačiti kao svojevrsan sukob interesa i nedopuštena poslovna veza.
Najdelikatniji je položaj đurđevačke bankarice Dajane Milodanović, koja je u NO Podravke ušla kao predstavnica države, i to kao kadar politički blizak Bandićevu saborskom zastupniku Željku Lackoviću. Ona, dakle, formalno nije izabrana iz kvote mirovinskih fondova, ali ipak je se može smatrati s njima povezanom osobom. Dajana Milodanović zaposlenica je Hrvatske poštanske banke u kojoj vlasničke udjele imaju i obvezni mirovinski fondovi.

 

Damir Grbavac

Da su je mirovinski fondovi imenovali u NO, sigurno bi do ljeta morala odstupiti zbog sukoba interesa. Ovako, ostaje joj nada da se zakon ipak neće toliko ekstenzivno tumačiti. No, u tom slučaju postavlja se opravdano pitanje mogu li i zaposlenici drugih banaka vlasnički povezanih s mirovincima u Nadzorni odbor Podravke biti imenovani na prijedlog nekog drugog dioničara, primjerice fizičke osobe. Članove nadzornog odbora svejedno bira glavna skupština dioničara većinom glasova.
Ako Dajana Milodanović, dakle, nije u sukobu interesa jer u NO-u sjedi na prijedlog državnih fondova, onda po takvom zakonskom tumačenju nema nikakve zapreke da na čelu tog Podravkina tijela ostane šef fonda PBZ-CO Dubravko Štimac uz uvjet da ga, hipotetski, u NO predloži udruga malih dioničara, a skupština izabere većinom glasova. To ne bi bio nikakav problem jer mirovinci, obvezni i dobrovoljni, ovog časa drže više od 50 posto Podravkinih dionica i isto toliko glasova na glavnoj skupštini.
Kako god se okrene, čelnici mirovinskih fondova ovih su dana na stotinu muka i u paničnoj su potrazi za novim članovima nadzornih odbora brojnih tvrtki u kojima imaju udjele. Podravka je samo jedna od tih društava.

 

Petar Vlaić

Što je s ostalim članovima Nadzornog odbora Podravke? Kako sada stoje stvari, pozicije su sigurne šefovima nacionalne i lokalne Hrvatske gospodarske komore Luki Buriloviću i Krunoslavu Vitelju, koji su predstavnici državnih fondova, te sveučilišnom profesoru Petru Miladinu. Deveta je članica NO-a Ksenija Horvat kao predstavnica Radničkog vijeća Podravke i njoj u srpnju ove godine vjerojatno istječe četverogodišnji mandat. Hoće li Radničko vijeće opet predložiti glavnu kompanijsku sindikalisticu ili nekog drugog – tek će se vidjeti.
Većinu u NO-u Podravke drže mirovinski fondovi (Štimac,Vlaić, Grbavac, Matovina, Miladin), a troje predstavnika ima država (Burilović, Vitelj, Milodanović). (rm)
FOTO: NIKOLA WOLF