Velika obljetnica: Bili smo na proslavi jednog od najstarijih vatrogasnih društava

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Dobrovoljno vatrogasno društvo Ludbreg ovog vikenda proslavilo je čak 150 godina postojanja. Ovaj značajni jubilej još više dobiva na važnosti kada se spomene da je DVD najstarija aktivna udruga građana na području ludbreške regije.

Isto tako, radi se o četvrtoj najstarijoj vatrogasnoj organizaciji u Hrvatskoj. Mora se spomenuti da operativni članovi DVD-a Ludbreg, iako svi volonteri bez naknade, praktički obavljaju poslove profesionalnog vatrogasca te kod svake intervencije moraju napuštati svoja radna mjesta kako bi što prije osigurali imovinu, ali i sigurnost ljudi.

Godišnje u prosjeku imaju tridesetak intervencija, pa i izvan grada Ludbrega, što je dokaz da županijski centar 112 ima puno povjerenje u ludbreške vatrogasce.

– Često interveniramo na bukovečkom području, i to na pilanama gdje svako malo dođe do nekog požara. Sveukupno smo u prošloj godini na intervencijama proveli 13 punih dana i prošli 420 kilometara – napomenuo je Jurica Havaić, zapovjednik DVD-a Ludbreg.

Proslava ove godišnjice počela je promocijom prigodne poštanske kuverte i žiga u izdanju Varaždinskog kluba kolekcionara – sekcije Ludbreg.

Središnja svečanost ludbreških vatrogasaca održana je u subotu, kada je bio mimohod članova i brojnih gostiju ulicama Ludbrega. Središnji dio skupštine bila je promocija nove monografije DVD-a Ludbreg, autora Stjepana Kovačeka. U monografiji je na tristotnjak stranica predstavljena bogata povijest vatrogastva na području grada Ludbrega. Na proslavi je prikazan i dokumentarni film o DVD-u  Ludbreg, iz kojeg su prisutni na zanimljiv način mogli doznati pojedinosti iz bogate povijesti ovog društva, a zaslužnim članovima društva te sponzorima i dobročiniteljima bila su uručena prigodna priznanja.

– Dugogodišnji rad DVD-a Ludbreg obilježila je njegova vrlo aktivna uloga u razvoju vatrogasne struke u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ali i djelovanje na području kulturnog života, posebno tijekom prvih 60-ak godina rada kada se posebno isticala njegova „limena glazba“. Od kraja Drugog svjetskog rata do danas društvo djeluje kao oslonac široj regiji kod svih složenijih prirodnih i tehničko-tehnoloških nesreća – rekao je Stjepan Kovaček, autor monografije.

Društvo danas ima oko 80 članova svih dobnih uzrasta, a veseli da su većina članova mladi ljudi.

Ludbreški DVD posljednjih godina dobro se tehnički opremio, a tu se najviše pomogle prijateljske udruge iz Velike Britanije sa svojim donacijama, ali i Grad Ludbreg.

– Ova ekipa koja je sada srž naše vatrogasne zajednice, dakle, radi se operativnim vatrogascima, vrlo je mlada i složna. Ne bojim se da bi netko od njih mogao odustati. Bojim se jedino odlaska na rad van iz zemlje. Većinom se radi o neoženjenim mladićima. Kad osnuju obitelj, ako odu raditi u inozemstvo, nastat će problem, a tada će Grad morati nešto poduzeti. No, nadam se da do toga neće doći te da će se trend promijeniti – rekao je Nenad Cindori, predsjednik DVD-a Ludbreg.

FOTO Dražen Vađunec

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI