Velika obljetnica velikana prošla nezapaženo: Zaslužuju li Dolinar i koprivnički sport svoj muzej?

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Prošlog petka jedna je velika obljetnica prošla prilično nezapaženo u mnoštvu dnevnih, često i trivijalnih informacija kojima smo okruženi. Na taj dan, 3. srpnja 1920. godine, u Koprivnici je rođen dr. Žarko Dolinar. Znanstvenik i sportaš, domoljub i humanist, Pravednik među narodima.

Žarko Dolinar bio je vrhunski stolnotenisač, osvajač svjetskih medalja u tom sportu uoči i nakon Drugog svjetskog rata. Uz to, bio je i cijenjeni znanstvenik s čak tri doktorata, te pedagog, humanist, domoljub i kolekcionar. Dolinar je za Hrvatsku osvojio prvu svjetsku sportsku medalju, na Svjetskom prvenstvu u stolnom tenisu u Kairu 1939. godine stigao je do bronce u pojedinačnoj konkurenciji. Dolinar je bio u prvi Hrvat uopće koji se okitio naslovom svjetskog prvaka, osvojio je zlato u parovima na Svjetskom prvenstvu održanom u Londonu 1954. godine.

Branko Pleše

Na svjetskim prvenstvima osvojio je čak osam medalja, bio je višestruki državni prvak, ima i 25 trofeja s međunarodnih natjecanja i turnira. Dolinar je igrao je s lakoćom, iako je trenirao vrlo malo, a kao ”penholder” stilom igre bio je preteča kasnijih azijskih stolnotenisača. Reketi su tada bili dosta veći nego danas, a on je bio imao odličan refleks, bio je racionalan igrač i sjajan taktičar. Glavni mu je adut bio forhand-drive, a riskantnim udarcima zbunjivao je suparnike.

Zanimljivo je da se stolnim tenisom počeo baviti slučajno, nakon što je slomio nogu igrajući nogomet. Potječe iz obitelji Friedrich, koja je osnovala koprivnički Nogometni klub Slaven. Kad se oporavljao, s 14 godina igrao je ping-pong kod kuće, i to sjedeći za stolom veličine metar i pol. Prvi reket koji je imao bio je bez drške, stoga je drugu stranu podbočio prstima i tim stilom igrao je cijelu karijeru.

Dolinar je bio jedan od najvećih hrvatskih sportaša. Prvak Hrvatske bio je 15 puta, nastupio je 101 put za reprezentacije četiri države u kojima je živio, a proglašen je i najboljim sportašem Jugoslavije u anketi Sportskih novosti 1954. godine. Ujedno je bio i prvi počasni predsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza.

Iznimna je njegova akademska karijera. Bio je profesor na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu gdje je postao i doktor znanosti. U Baselu je završio Medicinski fakultet i stekao još jednu doktorsku titulu, dok je treću dobio na Sveučilištu ”Josip Juraj Strossmayer” u Osijeku. Njemu nikad nije bilo dosadno. U slobodno vrijeme bavio se glazbom i slikarstvom, a govorio je čak 16 jezika.

Za spašavanje Židova u vrijeme NDH Dolinar dobio titulu Pravednika među narodima, zajedno s bratom Borisom. Dobio je i visoka državna priznanja; Red Danice hrvatske s likom Franje Bučara za sport te Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za znanost. Dolinar je bio strastveni kolekcionar. Skupio je čak 25 zbirki različitih predmeta, dok mu je kolekcija od 77.000 autograma, među kojima su i oni poznatih povijesnih ličnosti, najveća na svijetu.

S obzirom na njegov izuzetno bogat sportsko-društveni opus, postoje i oni koji tvrde da je Dolinar bio najveći hrvatski sportaš. Jedan od njih je i koprivnički publicist i sportski povjesničar Branko Pleše, mnogim generacijama poznat i kao trener u Slavenu. S Dolinarom je bio u izuzetno dobrim odnosima te danas čuva njegovu bogatu ostavštinu.

Branko Pleše čuva vrijednu Dolinarovu zbirku

– Smatram da je Dolinar ujedno i najveće ime svjetskog sporta, jer nitko nema takvu kombinaciju kao on, da je istovremeno bio svjetski prvak, znanstvenik, sveučilišni profesor, Pravednik među narodima, veliki kolekcionar, slikar, glazbenik, poliglot, itd. – rekao je Pleše.

Dolinar je jedan od 13 počasnih građanina Koprivnice, počasni je građanin Bjelovara, u Zagrebu ima ulicu, a u Koprivnici trg na kojem se nalazi Sveučilište Sjever. Dio njegove ostavštine je nažalost izgubljen zbog neodgovornosti i nebrige, drugi dio sačuvao je Pleše. Gradska inicijativa za obilježavanje Dolinarova stotog rođendana u svakom je slučaju za pohvalu, a mi ćemo na ovom mjestu još jednom ponoviti kako smatramo da Koprivnica zaslužuje i pravi sportski muzej jednog dana. Materijala ima, od veličine poput Dolinara čija je želja bila da se njegova ostavština smjesti u Koprivnicu, preko povijesnih uspjeha rukometašica Podravke i nogometaša Slavena, pa do ostalih sportaša i sportova čija bi ostvarenja zaslužila uvrštenje u objekt takvog tipa. Međutim, entuzijastima su ruke vezane ako se značajnije ne angažiraju i institucije. A prošlost, pogotovo onu slavnu, jednostavno moramo sačuvati i cijeniti za generacije koje dolaze…

I ne zaboravimo, danas u 18 sati u Galeriji Koprivnica bit će održana izložba u njegovu čast. Na otvorenju izložbe ‘Dolinarovih 100/100’ govorit će ravnatelj Muzeja Robert Čimin i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, potom slijedi stručni kolokvij ‘Uz stotu godišnjicu rođenja Žarka Dolinara’ na kojem će o Dolinarovu životu i radu govoriti autor knjige o Dolinaru Goran Grlić Radman te Branko Pleše, Sanja Švarc Janjanin i Dragutin Feletar.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI