VELIKA SVOTA Doktorica Domu zdravlja mora platiti skoro 400.000 kn jer nije odradila specijalizaciju

Tužbu doktorice da ne mora raditi duže nego što je trajala specijalizacija sud je odbio kao neosnovanu


Autor: podravski.hr — 06.06.2018. / 15:42 Aktualno

Ilustracija / Dom zdravlja dobio je prvu pravosudnu rundu

Specijalistica stomatologije iz Zagreba virovitičkom Domu zdravlja mora platiti 260.000 kuna troškova specijalizacije u toj ustanovi, troškove parničnog postupka koji iznose 46.000 kuna te zakonske zatezne kamate na obje svote, nepravomoćno je ovih dana presudio Općinski sud u Virovitici.
Postane li ta presuda pravomoćna, zagrebačka će doktorica s kamatama Domu zdravlja Virovitičko-podravske županije morati platiti ukupno blizu 400.000 kuna.
Prvo je tužbu protiv Doma zdravlja podnijela doktorica tražeći da se poštuje pravilnik o specijalističkom usavršavanju koji veli da obveza specijalizanta da radi u zdravstvenoj ustanovi ne smije biti duža od same specijalizacije.
Specijalizaciju je liječnica tri godine obavljala na Klinici za stomatologiju KBC-a Šalata, a nakon položenog specijalističkog ispita u Domu zdravlja u Virovitici radila je kao specijalist ortodont više od četiri godine.

Dom zdravlja tražio je čak pola milijuna kuna tvrdeći kako je toliko isplatio liječnici tijekom njezine trogodišnje specijalizacije u Zagrebu

Potom je uslijedila tužba Doma zdravlja u kojoj je navedeno kako je ugovorom o specijalizaciji koji je sklopljen s doktoricom predviđena njezina obveza da u toj ustanovi ostane raditi najmanje deset godina.
Tužbu doktorice sud na koncu odbacuje kao neosnovanu te potvrđuje zahtjev Doma zdravlja za isplatom 260.000 kuna troškova specijalizacije. Dom zdravlja, doduše, tražio je čak pola milijuna kuna tvrdeći kako je toliko isplatio liječnici tijekom njezine trogodišnje specijalizacije u Zagrebu. No, iznos je naknadno smanjen jer se u obzir uzelo i to što je liječnica ipak odradila dio obveze, odnosno četiri godine i tri mjeseca.
Liječnica će se vjerojatno žaliti na presudu. I pitanje je hoće li ostati u Hrvatskoj postane li ona pravomoćna i bude li ustanovi u kojoj je radila morala platiti gotovo 400.000 kuna. (rm)
FOTO: ILUSTRACIJA