Velikan naivne umjetnosti: Da me nazvala i došla k meni se bi se dogovorili

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Mijo Kovačić (85), doajen naive iz Gornje Šume pokraj Molva, kako doznaje Jutarnji list, nepravomoćnom presudom zagrebačkog Općinskog suda dobio je spor protiv popularne pjevačice Severine Kojić koju je tužio za korištenje njegovih slika bez dozvole. Naime, na omotu albuma Severine Zdravo Marijo iz 2008. godine našle su se Kovačićeve slike Seoski ples i Glavica zelja bez njegova odobrenja pa je doajen naive prije dvije godine tužio poznato pjevačicu. Nepravomoćnom presudom Severina, izdavačka kuća Dallas records i tvrtka Motivo Kovačiću moraju solidarno isplatiti 26.000 kuna s pripadajućim kamatama.

Kontaktirali smo Miju Kovačića koji se još ne veseli pobjedi jer će se Severina sigurno žaliti na odluku zagrebačkog Općinskog suda, no nada se da će živ dočekati pravomoćnu presudu.

– Mogla me je nazvati i dojti k meni v Gornju Šumu i s’e bi se dogovorili. Dal bi joj da koristi slike zabadav. Nekakov se red ipak mora znati – ističe Mijo Kovačić.

Da je Severina za omot koristila njegove slike Mijo je sasvim slučajno doznao od prijatelja koji ga je nazvao i rekao mu što se dogodilo.

– Da se razmemo, ovdje se ne dela o novcima i nisem ju zbog toga tužil. Ona sigurno dobro zna kaj se sme, a kaj ne. Pri meni su v Gornji Šumi bili i Mišo Kovač i Vice Vukov koje su naše glazbene legende i kaj god su me tražili, dobili su. Tak bi i njoj dal da se koristi mojim slikama. Moram priznati da mi godi kaj je zebrala moje slike, ali ponavljam da se nekakov red mora znati – kaže Mijo Kovačić.

I u 85. godini Mijo Kovačić ne odustaje od svog stvaralaštva, a još uvijek svakodnevno sjeda i za volan svog džipa te uživa u trenucima koje provodi u goricama i sa suprugom. -I dalje mislim da još nesem naslikal svoju najbolju sliku, a u šali znam reći da se nadam da za nju imam još dosta čas. Leta čine svoje, ali se ne dam pa znam reći da bi štel dostići Jožu Manolića koji, sve mi se čini, bu doživel i 110 let, a bu isto zgledal kak i predi 20 let – zaključio je Mijo Kovačić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI