Velike štete na duhanu: Oluje i tuče smanjile su urod za čak 70 posto

Podravski list profile

Berba duhana bliži se kraju, a uzgajivači s pitomačkog područja i u ovoj su sezoni prisiljeni zbrajati gubitke. Vremenske neprilike duhancima su uzrokovale velike štete, a iako su usjevi osigurani, isplata odštete ni približno neće podmiriti stvarne gubitke.

Ivan Martinušić iz Turnašice duhan uzgaja na 15 hekatara, a na 7,5 hektara u ovoj sezoni šteta mu je stopostotna.

– Na preostalih 7,5 hektara šteta će biti oko 50 posto. To znači da su mi oluje i tuče koje su ove godine pogodile naš kraj ukupno smanjile urod za čak 70 posto. Na ruku nam ne idu ni procjene odšteta jer se tu ne računa sve ono što smo uložili pa ću od osiguravajuće kuće dobiti nešto malo više od 50 posto od stvarne štete – priča nam Ivan Martinušić.

Za uzgajivače duhana i dalje je velik problem otkupna cijena koja se u prosjeku s poticajem kreće između 18 i 19 kuna po kilogramu, a to nije dovoljno za profitabilonost uzgoja. Duhancima još uvijek regulativa ne dozvoljava mogućnost izvoza i slobodno tržište pa većina njih ozbiljno razmišlja o dodatnom smanjenju uzgoja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Nažalost, kod nas se duhan može predati samo u dvije tvrtke i to stvara svojevrsni monopol kojim se ne može postići željena cijena. Nepojmljivo je da u Srbiji bez državnog poticaja uzgajivači izravno od otkupljivača dobivaju u prosjeku 25 kuna za kilogram. To je dovoljan pokazatelj koliko je kod nas uzgoj duhana podcijenjen – ističe Ivan Martinušić.

Uzgajivačima, dodaje on, iz sezone u sezonu troškovi proizvodnje rastu, dok  otkupna cijena ne prati taj rast pa na duhanu više nema zarade.

– Sve više je onih koji smanjuju uzgoj ili skroz odustaju od duhana. I ja ozbiljno razmišljam da znatno smanjim uzgoj jer nema smisla da mi druge kulture koje sadim podmiruju gubitke koji se sve više javljaju s duhanom – zaključio je Ivan Martinušić.

FOTO Podravski list

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Baka Ivka upoznala mlade s osnovama tkanja

Udruga Čuvarice kulturne baštine iz Kladara, naselja na pitomačkom području, u sklopu projekta Mladi ruralci organizirala je radionicu tkanja za mlade do 30 godina. Voditeljica

  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI