VELIKI JUBILEJ Ludbreški vatrogasci slave 150 godina postojanja

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ove godine vatrogastvo u Ludbregu slavi 150 godina postojanja, što Ludbreg čini jednim od najstarijih vatrogasnih središta u Hrvatskoj. Točnije, ludbreško društvo četvrto je najstarije u Hrvatskoj. Osim toga, grad je jedan od rijetkih u cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj na čije intervencije, pa čak i one zahtjevnije, ne izlazi javna vatrogasna postrojba, već vatrogasci dobrovoljci. No, iako se radi o dobrovoljnom vatrogasnom društvu, ono u potpunosti operativno i za one zahtjevnije intervencije.

– Zadnje da je Javna vatrogasna postrojba Varaždin intervenirala na našem području bilo je u požaru tvornice obuće 2017. godine, i to samo s rezervnim bocama kisika, jer smo svoje zalihe potrošili zbog vrlo teških uvjeta – objasnio je Nenad Cindori, predsjednik DVD-a Ludbreg, koji je uz još jednog vozača jedini zaposleni u Vatrogasnoj zajednici Ludbreg. Budući da je on predsjednik, operativni vatrogasac i vozač, Zajednica je zaposlila još jednog vozača kako bi operativna sposobnost bila na još većoj razini.

– Imamo 22 operativna člana, tako da u svakom trenutku možemo intervenirati barem sa sedam ili osam vatrogasaca koji su osposobljeni i koji su prošli obuku, pa možemo reći na razini vatrogasaca iz javnih postrojbi. Mora se uzeti u obzir da su oni svi odredom volonteri koji djeluju bez ikakvih naknada – objasnio je Jurica Havaić, zapovjednik VZO Ludbreg, i dodao da vatrogasci dvaput tjedno imaju trening i jedanput mjesečno vježbu na kojoj simuliraju razne situacije koje se mogu dogoditi, a zahtijevale bi njihovu intervenciju. 

Godišnje u prosjeku imaju tridesetak intervencija, pa i izvan grada Ludbrega, što je dokaz da županijski centar 112 ima puno povjerenje u ludbreške vatrogasce.

– Često interveniramo na bukovečkom području, i to na pilanama gdje svako malo dođe do nekog požara. Sveukupno smo u prošloj godini na intervencijama proveli 13 punih dana i prošli 420 kilometara – napomenuo je Jurica Havaić.

Upravo zbog ovih podataka u Ludbregu se rodila ideja o osnivanju javne vatrogasne postrojbe. Do toga je došlo zbog broja godišnjih intervencija, ali i značaja ludbreške vatrogasne organizacije za sigurnost građana cijelog ludbreškog kraja.

– O tome se razgovaralo prije nekoliko godina i postojao je takav plan. Ili da se osnuje javna postrojba, ili da Ludbreg bude ispostava varaždinske postrojbe. Nažalost, to sada nije izvedivo. U vrijeme kada je, primjerice, Đurđevac osnivao javnu postrojbu, tada je dio financiranja na sebe preuzelo i Ministarstvo unutarnjih poslova. Sada bi taj teret u potpunosti spao na Grad. Za financiranje Javne vatrogasne postrojbe u Ludbregu bi na godišnjoj razni trebala dva milijuna kuna, što je daleko previše – objasnio je Nenad Cindori.

Iako ludbreška Vatrogasna zajednica broji 75 članova i ima za sada dovoljno aktivnih vatrogasaca, ako bi se taj broj nastavio smanjivati, došlo bi do vrlo nepovoljne situacije.

– Ova ekipa koja je sad srž naše vatrogasne zajednice, dakle, radi se operativnim vatrogascima, vrlo je mlada i složna. Ne bojim se da bi netko od njih mogao odustati. Bojim se jedino odlaska na rad van iz zemlje. Većinom se radi o neoženjenim mladićima. Kad osnuju obitelj, ako odu raditi u inozemstvo, nastat će problem, a tada će Grad morati nešto poduzeti. No, nadam se da do toga neće doći te da će se trend promijeniti – obrazložio je Nenad Cindori.

Što se tiče opreme,  nedavno su „skočili“ za jednu razinu. Naime, iz Britanije je kao donacija došlo vozilo predviđeno za montiranje cisterne.

– Grad Ludbreg financirao je opremanje ovog vozila, na koje je stavljena najnovija oprema. Sada s dvije cisterne možemo mnogo brže intervenirati – naveo je Jurica Havaić.

Vatrogasna zajednica grada Ludbrega dočekat će svoju 150. godišnjicu sa 75 članova, pet natjecateljskih ekipa i na razini opremljenosti koja osigurava sigurnost cijelog ludbreškog kraja.

– Naš rad s godinama su sve više prihvaćale i gradske vlasti, kao i tvrtke. Tako Grad sve više ulaže u nas, a tvrtke traže da im kroz simulacije i vježbe napravimo plan evakuacije kod požara. Svojim radom stvorili smo povjerenje naše zajednice, što nam je izuzetno drago – rekao je Jurica Havaić.

Bogata povijest ludbreškog vatrogastva oplemenit će velikom monografijom koju će izdati krajem godine, kada će se proslava godišnjice i održati.

– Autor monografije je Stjepan Kovaček, jedan od najvećih poznavatelja povijesti vatrogastva u cijeloj Hrvatskoj. On je već izradio monografije  vatrogasnih zajednica i općina u našem susjedstvu, no ovo što se sada radi bila bi kruna svega i kapitalno djelo o vatrogastvu u ludbreškom kraju – objasnio je Havaić i dodao da postoji još mala nedoumica oko financiranja, ali da će se i taj aspekt brzo riješiti.

– Dio novca zatražit ćemo od naših gospodarstvenika. Nadam se da smo svojim radom i reputacijom zaslužili malenu pomoć za ovo prevažno djelo – zaključio je Jurica Havaić. Što se tiče drugih akutnih potreba, ostao je problem s vatrogasnim domom i krovištem koje prokišnjava, a za potpunu interventnu funkcionalnost potrebno je još jedno vozilo. – Imamo naznake da bi Grad financirao obnovu krovišta vatrogasnog doma. To bi nam mnogo značilo jer krovište prokišnjava i zbog tog nam se ne isplati ništa obnavljati u samom domu. Isto tako, bilo bi nam potrebno još jedno vozilo posebno namijenjeno za šumske putove. U ludbreškim goricama sve je više  naseljenih kuća i kleti, a u pojedinim predjelima putovi su preuski za naša vozila. No, mi smo realni, a to su samo naše želje koje će se realizirati kada za to bude uvjeta – zaključio je Nenad Cindori.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI