VELIKI JUBILEJ Ludbreški vatrogasci slave 150 godina postojanja

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ove godine vatrogastvo u Ludbregu slavi 150 godina postojanja, što Ludbreg čini jednim od najstarijih vatrogasnih središta u Hrvatskoj. Točnije, ludbreško društvo četvrto je najstarije u Hrvatskoj. Osim toga, grad je jedan od rijetkih u cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj na čije intervencije, pa čak i one zahtjevnije, ne izlazi javna vatrogasna postrojba, već vatrogasci dobrovoljci. No, iako se radi o dobrovoljnom vatrogasnom društvu, ono u potpunosti operativno i za one zahtjevnije intervencije.

– Zadnje da je Javna vatrogasna postrojba Varaždin intervenirala na našem području bilo je u požaru tvornice obuće 2017. godine, i to samo s rezervnim bocama kisika, jer smo svoje zalihe potrošili zbog vrlo teških uvjeta – objasnio je Nenad Cindori, predsjednik DVD-a Ludbreg, koji je uz još jednog vozača jedini zaposleni u Vatrogasnoj zajednici Ludbreg. Budući da je on predsjednik, operativni vatrogasac i vozač, Zajednica je zaposlila još jednog vozača kako bi operativna sposobnost bila na još većoj razini.

– Imamo 22 operativna člana, tako da u svakom trenutku možemo intervenirati barem sa sedam ili osam vatrogasaca koji su osposobljeni i koji su prošli obuku, pa možemo reći na razini vatrogasaca iz javnih postrojbi. Mora se uzeti u obzir da su oni svi odredom volonteri koji djeluju bez ikakvih naknada – objasnio je Jurica Havaić, zapovjednik VZO Ludbreg, i dodao da vatrogasci dvaput tjedno imaju trening i jedanput mjesečno vježbu na kojoj simuliraju razne situacije koje se mogu dogoditi, a zahtijevale bi njihovu intervenciju. 

Godišnje u prosjeku imaju tridesetak intervencija, pa i izvan grada Ludbrega, što je dokaz da županijski centar 112 ima puno povjerenje u ludbreške vatrogasce.

– Često interveniramo na bukovečkom području, i to na pilanama gdje svako malo dođe do nekog požara. Sveukupno smo u prošloj godini na intervencijama proveli 13 punih dana i prošli 420 kilometara – napomenuo je Jurica Havaić.

Upravo zbog ovih podataka u Ludbregu se rodila ideja o osnivanju javne vatrogasne postrojbe. Do toga je došlo zbog broja godišnjih intervencija, ali i značaja ludbreške vatrogasne organizacije za sigurnost građana cijelog ludbreškog kraja.

– O tome se razgovaralo prije nekoliko godina i postojao je takav plan. Ili da se osnuje javna postrojba, ili da Ludbreg bude ispostava varaždinske postrojbe. Nažalost, to sada nije izvedivo. U vrijeme kada je, primjerice, Đurđevac osnivao javnu postrojbu, tada je dio financiranja na sebe preuzelo i Ministarstvo unutarnjih poslova. Sada bi taj teret u potpunosti spao na Grad. Za financiranje Javne vatrogasne postrojbe u Ludbregu bi na godišnjoj razni trebala dva milijuna kuna, što je daleko previše – objasnio je Nenad Cindori.

Iako ludbreška Vatrogasna zajednica broji 75 članova i ima za sada dovoljno aktivnih vatrogasaca, ako bi se taj broj nastavio smanjivati, došlo bi do vrlo nepovoljne situacije.

– Ova ekipa koja je sad srž naše vatrogasne zajednice, dakle, radi se operativnim vatrogascima, vrlo je mlada i složna. Ne bojim se da bi netko od njih mogao odustati. Bojim se jedino odlaska na rad van iz zemlje. Većinom se radi o neoženjenim mladićima. Kad osnuju obitelj, ako odu raditi u inozemstvo, nastat će problem, a tada će Grad morati nešto poduzeti. No, nadam se da do toga neće doći te da će se trend promijeniti – obrazložio je Nenad Cindori.

Što se tiče opreme,  nedavno su „skočili“ za jednu razinu. Naime, iz Britanije je kao donacija došlo vozilo predviđeno za montiranje cisterne.

– Grad Ludbreg financirao je opremanje ovog vozila, na koje je stavljena najnovija oprema. Sada s dvije cisterne možemo mnogo brže intervenirati – naveo je Jurica Havaić.

Vatrogasna zajednica grada Ludbrega dočekat će svoju 150. godišnjicu sa 75 članova, pet natjecateljskih ekipa i na razini opremljenosti koja osigurava sigurnost cijelog ludbreškog kraja.

– Naš rad s godinama su sve više prihvaćale i gradske vlasti, kao i tvrtke. Tako Grad sve više ulaže u nas, a tvrtke traže da im kroz simulacije i vježbe napravimo plan evakuacije kod požara. Svojim radom stvorili smo povjerenje naše zajednice, što nam je izuzetno drago – rekao je Jurica Havaić.

Bogata povijest ludbreškog vatrogastva oplemenit će velikom monografijom koju će izdati krajem godine, kada će se proslava godišnjice i održati.

– Autor monografije je Stjepan Kovaček, jedan od najvećih poznavatelja povijesti vatrogastva u cijeloj Hrvatskoj. On je već izradio monografije  vatrogasnih zajednica i općina u našem susjedstvu, no ovo što se sada radi bila bi kruna svega i kapitalno djelo o vatrogastvu u ludbreškom kraju – objasnio je Havaić i dodao da postoji još mala nedoumica oko financiranja, ali da će se i taj aspekt brzo riješiti.

– Dio novca zatražit ćemo od naših gospodarstvenika. Nadam se da smo svojim radom i reputacijom zaslužili malenu pomoć za ovo prevažno djelo – zaključio je Jurica Havaić. Što se tiče drugih akutnih potreba, ostao je problem s vatrogasnim domom i krovištem koje prokišnjava, a za potpunu interventnu funkcionalnost potrebno je još jedno vozilo. – Imamo naznake da bi Grad financirao obnovu krovišta vatrogasnog doma. To bi nam mnogo značilo jer krovište prokišnjava i zbog tog nam se ne isplati ništa obnavljati u samom domu. Isto tako, bilo bi nam potrebno još jedno vozilo posebno namijenjeno za šumske putove. U ludbreškim goricama sve je više  naseljenih kuća i kleti, a u pojedinim predjelima putovi su preuski za naša vozila. No, mi smo realni, a to su samo naše želje koje će se realizirati kada za to bude uvjeta – zaključio je Nenad Cindori.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI