Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Veliki planovi: U Koprivnici će biti masovna proizvodnja za svjetsko tržište

Koprivnički Hartmann lani je dovršio još jedan investicijski ciklus u proširenje proizvodnje podložaka za jaja, težak oko 40 milijuna kuna, a sad doznajemo kako danski vlasnik ima poprilično značajne i velike planove sa svojom uspješnom hrvatskom filijalom.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Očito u matičnoj kompaniji dolazi do poslovnog zaokreta, potaknuti kretanjima i zahtjevima tržišta, a u fokusu im je upravo Koprivnica. Naime, kako doznajemo, Hartmann će se okrenuti masovnoj kartonskoj proizvodnji „kutija“ za hranu!

Dario Šumiga

S obzirom na to da su, kako je rekao direktor koprivničkog Hartmanna Dario Šumiga, posljednjih nekoliko godina digli kapacitete za 100 posto – zasad se još neće i fizički širiti, a kapaciteta za novu nišu ima dovoljno.

– Već neko vrijeme razvijamo alternativne proizvode. Konkretno, proizvode za pakiranje hrane. To je nešto novo za cijelu Hartmann grupaciju. Trend zamjene plastike ekološkim materijalima se nastavlja, a mi vidimo priliku u nišama u kojima nismo prisutni. Već godinu i pol dobivamo brojne upite za to, primjerice za pakiranje svježeg mesa – otkriva Šumiga i dodaje kako su krenuli istraživati u što se mogu, kao kartonski proizvođač, i upustiti.

U Hartmannu doznajemo kako su trenutno pri kraju tzv. supply chain testova u maloprodaji za proizvode za pakiranje mljevenog mesa. Sve je krenulo u Danskoj, no za masovnu proizvodnju su, ističe Šumiga, predviđeni pogoni u Koprivnici. Završne testove imaju, a rezultati, ističu, obećavaju.

– U toj niši tržište je četiri do pet puta veće nego za podloške za jaja. I konkurencija je dosta živahna, međutim, imamo svoju tehnologiju koja se pokazala prikladnom. Cilj je da s proizvodnjom krenemo u zadnjem kvartalu ove godine, interesa ima jako puno – napominje Šumiga i dodaje kako će biti zapošljavanja, no ne u većem opsegu.

U Hartmannu već duže vrijeme razmišljaju i o fizičkom širenju. Parcela do pogona i upravne zgrade u vlasništvu je firme Facies samoborskog poduzetnika Josipa Mandića. Oni su trenutno angažirani na gradnji Kampusa Rimac u Svetoj Nedelji pa su i pregovori oko kupnje stali. Bude li povoljno, u Hartmannu ne dvoje, to im je jedan od uvjeta širenja pogona.

U Hartmannu neće zanemariti proizvodnju podložaka za jaja jer potražnja stalno raste, a kapaciteta u proizvodnji ima dovoljno. Na, nakon što krenu u novu nišu, nestat će i tih kapaciteta pa bi sljedeći korak bilo fizičko širenje. Međutim, o tome trenutno ne razmišljaju, između ostalog i zbog „divljanja“ cijena energenata. Šumiga ističe kako su u srijedu na četvrtak dnevne cijene plina otišle gore 50 posto, pa je cijena 170 eura po MWh.

– Nama je to katastrofa. Više zadnjih mjeseci mučimo se s tim problemom – dodaje direktor firme koja trenutno ima 285 zaposlenih.

Doznajemo kako njihov matični biznis podložaka konstantno raste, lani su čak rasli u prihodima dva do tri posto u odnosu na rekordnu korona 2020. godinu  kad je bila velika potražnja. Tržište cijelog Balkana nosi im oko 25 posto, a ostatak otpada na zapadnu Europu, izvoz u Francusku, Italiju, Njemačku, UK… Na Hrvatsku im otpada oko tri do četiri posto i time, objašnjava Šumiga, pokrivaju više od 80 posto domaćeg tržišta s podlošcima.  

Kao i ostale firme, tako i Hartmann nije imun na događanja u Ukrajini, pa izravno i Rusiji. Iako na ta tržišta izvoze robe u manjim postotcima…

– Eto, kupili smo prije godinu dana u Rusiji firmu Gotek – Litar. Trenutno smo jako izloženi sankcijama. Evo, i u Koprivnici su bila tri Rusa na razgovorima, jedva smo ih uspjeli vratiti kući. Brine nas to što između matice i ruske filijale ne možemo ostvariti nikakav tok novca, kao da nisu više naši. Oni rade, ali ovise o vlastitom cash flowu, mi im ne možemo pomoći. Također, zadnjih nekoliko  mjeseci dogovarali smo tamo nove investicije i sad je sve stalo – dovršio je Šumiga.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Proslava Dana općine Legrad

Velika svečanost u Kutnjaku, stigao i Milanović

Zemljište i objekt kupila tvrtka iz Zagreba

Završena trakavica oko nekretnina Dinama iz Apatije

Studentima omogućili stručnu praksu

Podravka i Veleučilište u Križevcima sklopili suradnju

Uoči Dana općine Đelekovec

Postavljena nova stolarija u Domu, na zgradu Općine instalirani solarni paneli

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Sudar teretnjaka i automobila, ozlijeđenu vozačicu odvezla hitna

Jednokratna financijska pomoć

Grad studentima Sjevera nudi stipendije

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI