Veliki projekt u Križevcima: ‘Stvaramo uvjete za uzgoj vrhunske genetike’

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Centar za skladištenje sjemena domaćih životinja vrste goveda i svinja ReproVet iz Križevaca uskoro otvara novu radnu jedinicu nedaleko od grada. U sklopu nje nalazi se farma na kojoj planiraju stvoriti uvjete za uzgoj vrhunske genetike za lokalne stočare. Ovaj centar spada pod Veterinarsku stanicu Križevci d.o.o. te su trenutno u tijeku radovi na uređenju nove farme na koju bi junice iz Bavarske i Francuske trebale stići krajem godine.

Marko Dvojković

– Uređujemo vanjski i unutarnji dio. Farma je bila u izrazito lošem stanju kad smo je preuzeli te je do sada uloženo dosta. U trenutku u kojem ste nas posjetili, u staji su postavljene nove pojilice, opremljen je laboratorij koji je već gotovo u funkciji i sada smo u fazi ograđivanja pašnjaka  –  rekao nam je Marko Dvojković, voditelj ReproVet centra.

Junice se dopremaju iz Bavarske i Francuske u suradnji s poslovnim partnerima Bayern genetik i Evolution international s kojima ReproVet uspješno surađuje već sedam godina. Na farmi će raditi šest zaposlenika. U dogovoru s direktorom Veterinarske stanice Ivanom Zemljakom te nadzornim odborom dogovoreno je da na farmu dolaze junice mesnih (tovnih) pasmina te će se uzgajati u sustavu krava-tele. Za početak, želja je uzgojiti matično stado i stvoriti dobre uvjete, a nakon toga i dalje razvijati proizvodnju.

– Mi kao država već dugo kaskamo i nije lako uzgojiti genetski kvalitetne bikove u kratkom periodu. Mukotrpan je i dug put da bi se došlo do tako vrijedne životinje. To je jedan od razloga zašto radimo s partnerima iz Europe koji imaju dugogodišnju tradiciju i kvalitetu. To su izuzetno veliki i jaki centri s velikim brojem visoko vrijednih bikova čije je sjeme preko ReproVet centra raspoloživo i u Hrvatskoj.

U ReproVetu kažu kako se prilagođavaju tržištu, ali s druge strane žele ljudima pokazati i neke nove pasmine s kojima se do sada još nisu upoznali. Kako je posljednjih godina trend da postoji povećana zainteresiranost za tovne pasmine, oni su se odlučili baš za njihov razvoj.

Junice će tijekom života biti slobodno držane, tijekom dana na pašnjaku, a navečer se povlače u staju na spavanje, napajanje i odmor. Živjet će u sustavu koji je prirodan, a sve u svrhu stvaranja kvalitetnog podmlatka kako bi ReproVet nakon nekog vremena mogao ponuditi vrhunsku genetiku našim stočarima.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI