Veliko rudno bogatstvo naše županije – Za vađenje šljunka predviđeno još 200 hektara

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Na području Koprivničko-križevačke županije postoji još oko 200 hektara  zemljišta koje je predviđeno za iskapanje mineralnih sirovina, dakle šljunka i pijeska. U ovu brojku ne ulaze aktivna polja, ali i neaktivna, na kojima se trenutačno ne obavlja eksploatacija šljunka, ali su ucrtana u prostorne planove općina na kojima se nalaze. Sve to znači da je naša županija jedno od najvažnijih prostora u državi za obavljanje ove vrlo važne gospodarske aktivnosti.

No, kopanje šljunka od strane koncesionara često zna naići na neodobravanje lokalnog stanovništva, koje se većinom buni zbog povećanog teretnog prometa, ali i trganja prometnica. Iako se radi o vrlo važnoj gospodarskoj aktivnosti, lokalna zajednica ima malo koristi od rente, pa se upravo zato javlja pritisak stanovništva na koncesionara.

Dobivanje koncesije nikako ne ovisi o općinama, već o Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, ali prvi korak u formiranju novih eksploatacijskih zona na općinskim je vijećima. Ona u prostorne planove svojih općina moraju prvotno uvrstiti polje, a to je preduvjet za dobivanje dozvole. Zadnji slučaj seoske pobune zbog eksploatacije šljunka dogodio se u mjestu Selnica Podravska, kad su se mještani pobunili zbog kopanja šljunka u svom mjestu, jer tvrde da se polje Gornje grmlje nalazi preblizu mjesta, škole, ali i smatraju da bi zbog nastajanja umjetnog jezera blizu Drave moglo doći do poplava.

Upravo zato provjerili smo na kojim je još lokacijama u županiji predviđena eksploatacija šljunka. Na području županije postoji 19 utvrđenih polja za eksploataciju, ali prema prijedlogu županijskog prostornog plana koji će ovih dana doći na glasanje kod županijskih vijećnika, postoji još devet planiranih polja koja sve zajedno zauzimaju prostor od otprilike 200 hektara. Radi se o poljima Sekuline (Molve Grede) oko 22 hektara, Leščare (Srdinac) osam hektara, Krčevine (Budančevica) 19,5 hektara, Peski (Kalinovac) 33 hektara, Ledveničko polje (Kuzminec) 18,5 hektara, Vidak 1 (Đelekovec) 11 hektara, Mladje 1 (Botovo) 10 hektara, Tori 2 (Sigetec) 29 hektara i Branjska (Velika i Mala Branjska) 19 hektara.

Svakako treba napomenuti da ovi podaci ne znače da će se na ovim lokacijama i kopati šljunak. Naime, prvo netko od zainteresiranih koncesionara mora zatražiti dozvolu za istražne radove koji bi pokazali koji je potencijal spomenutih polja, a tek tada se ide prema dobivanju dozvole, naravno, ako je prethodno to polje uvršteno u prostorni plan općine.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI