VESNA POGAZILA RIJEČ Grad Koprivnica plaća milijun kuna iz proračuna za spas RK Podravke!

Gradonačelnica danas: Ne smijemo dopustiti da se Klub ugasi! Gradonačelnica u veljači: Nema novca za profesionalni sport!


Autor: podravski.hr — 19.06.2013. / 15:03 Sport

KOPRIVNICA – Grad će iz proračuna morati ‘iskeširati’ čak milijun kuna za spašavanje Rukometnog kluba Podravka od kojega glavni sponzor, kako se čini, polako diže ruke. Dok su prije samo par mjeseci iz gradske vlasti odrješito tvrdili da za to jednostavno nema novca, ovaj tjedan druga priča.
Gradonačelnica Vesna Želježnjak upozorava danas kako Grad neće dopustiti da se Klub ugasi.
– Koprivnica je poznata po rukometu i mislim da niti jedan vijećnik, čak i oporbeni, neće biti protiv ove odluke. Potrudit ću se da s oporbom razgovaram prije nego što ova točka dođe na glasanje u Gradsko vijeće. Jedino to možemo napraviti u ovom trenutku i svima nama je u interesu da se RK Podravka ne ugasi – rezolutna je gradonačelnica.
No, kako to da Grad odjednom ima milijun kuna u proračunu za spas Kluba, a Podravka i Belupo nemaju? I otkud takav nagli zaokret? Prije samo nekoliko mjeseci, dok smo pisali o neslužbenim najavama da će Grad, po nalogu šefa Podravke Zvonimira Mršića, ipak morati preuzeti Klub, gradonačelnica je bila drukčije raspoložena.
– Na žalost, Grad nema novca za financiranje profesionalnog sporta, niti je to u proračunu za ovu godinu predviđeno. Mislim da ni u budućnosti neće biti ništa od toga jer je Grad fokusiran na sasvim druge djelatnosti – izjavila je Vesna Želježnjak 15. veljače ove godine za Mali Podravski.
Sada će se, ipak, negdje namaknuti tih milijun kuna za spas profesionalnog sporta.
Kako je usuglašeno na ovotjednoj Skupštini RK Podravke, klub će se pretvoriti u dioničko društvo s temeljnim kapitalom od 4,1 milijun kuna. Upis dionica ići će u nekoliko krugova, a u prvome krugu Grad Koprivnica treba uplatiti milijun kuna. U drugome članovi Kluba uplaćivali bi dionice do ukupne vrijednosti od 100 tisuća kuna, a potom će biti pozvani i svi građani, ako ostane neupisanih dionica.
U posljednjem krugu u dionički kapital trebala bi biti pretvorena i potraživanja države za poreze i doprinose u vrijednosti tri milijuna kuna. To bi, također, trebalo biti vlasništvo Koprivnice jer je prijedlog da Vlada RH sva svoja potraživanja prenese na Grad. Postupak preoblikovanja RK Podravke u dioničko društvo trajati će najviše četiri mjeseca.
Posljednji korak, koji nije nužan, predviđa dokapitalizaciju u visini dva milijuna kuna na način da se potraživanja ostalih vjerovnika pretvore u dionice. Ako dokapitalizacija uspije, temeljni kapital iznosio bi 6,1 milijun kuna. Tu bi značajnu ulogu imala i kompanija Podravka s 1,5 milijuna kuna potraživanja koje bi se također pretvorilo u dionice.
Nakon svega, Grad bi bio vlasnik 66 posto Kluba, Podravka 25 posto, a svi drugi dioničari imali bi 9 posto udjela u budućem Sportskom dioničkom društvu Podravka.
Na fotografiji: Zabrinuto lice Vesne Želježnjak (lijevo) na utakmici RK Podravke