VIDEO/FOTO Priča o prijateljstvu: svaki dan u 18.30 sati Kleptuša im dolazi na večeru. I tako već punih osam godina

Boravak Kleptuše na imanju Ignaca Šostareca prava je atrakcija za susjede, a posebno malu djecu


Autor: podravski.hr — 28.06.2018. / 9:16 Stil

Kleptuša punih osam godina dolazi kod Ignaca Šostareca po svoj mesni obrok

Ignac Šostarec na imanju u Đurđevcu svaki dan ima neobičnog gosta – rodu koja uvijek u isto vrijeme, oko 18.30 sati, dolazi po svoju večeru. Prijateljstvo Ignaca s rodom kojoj je dao ime Kleptuša traje punih osam godina, a nema dana kad njegova mezimica ne dođe po hranu.
– Prije osam godina bila je suša i tad sam zatekao Kleptušu u svom vrtu. Dao sam joj vodu, a ona se vratila i drugi dan pa sam je počeo hraniti. Tako je i krenulo naše prijateljstvo i otad svake godine kad su rode u našem kraju Kleptuša dolazi k meni – kaže Ignac Šostarec koji je po struci veterinarski bolničar pa nije trebao previše istraživati kako može pomoći svojoj mezimici.
Gnijezdo Kleptuše, kaže Ignac, nalazi se u Ulici kralja Tomislava kod Kajićevog mosta. Iako preko dana Kleptuša po okolnim poljima i šumama pronalazi hranu, večera kod Ignaca je neizostavna.
– Hranim je mesom, a sad kad ima mlade obrok je puno obilniji. Bez problema joj se mogu približiti i davati joj hranu. Svoje mjesto za jelo na našem imanju pronašla je na krovištu nadstrešnice – priča nam Ignac Šostarec.
Kleptuša ne dozvoljava da je hrane ostali ukućani jer čim joj se netko drugi približi odmah odleti, što znači da dobro poznaje Ignaca. Znak raspoznavanja, otkriva nam Ignac, njegova je glava.

– Čim na glavu stavim kapu i približim se Kleptuši ona odleti. Tako sam saznao da me zapravo prepoznaje po mojoj ćelavosti – dodaje Ignac Šostarec.
Zahvaljujući Kleptuši Ignac točno zna kad su rode stigle u Đurđevac. Čim se pred početka proljeća vrate s juga, Kleptuša odmah dolazi na imanje Ignaca po svoju večeru.
– Ove godine je Kleptuša malo uranila i stigla je već 13. ožujka, dok je prijašnjih godina dolazila taman oko prvog dana proljeća, 21. ožujka. U Đurđevcu boravi sve do kraja kolovoza, a ponekad se njen odlazak zna produžiti i do početka rujna – kaže Ignac Šostarec.
Boravak Kleptuše na imanju Ignaca Šostareca prava je atrakcija za susjede, a posebno malu djecu.
– Često se djeca zaustavljaju ispred naše kuće i prate kako hranim Kleptušu. To je za njih nesvakidašnji poučan prizor pa skoro svi mališani u našem susjedstvu znaju čime se rode hrane. Nadam se da će moje prijateljstvo s Kleptušom još dugo trajati – zaključio je Ignac Šostarec. (db)

Ignac Šostarec i Kleptuša

FOTO/VIDEO: ĐURO GRČIĆ