VIDEO Mladen osuđen jer je na svom Facebook profilu za policiju napisao komentar ‘Jake snage MUP-a idioti’

Prekršajni sud zaključio je kako je iz "materijalnih dokaza evidentno da je okrivljenik objavljujući komentar time izrazio svoj stav prema MUP-u i tako javno ponizio i vrijeđao državno tijelo"


Autor: podravski.hr — 29.11.2018. / 11:32 Crna kronika

Mladen je komentirao ovo postupanje policije u Zagrebu

Mladen (54) iz okolice Koprivnice proglašen je krivim i kažnjen s 50 eura jer je na svojem Facebooku napisao “Jake snage MUP-a idioti” komentirajući HRT-ov videozapis postupanja policije u Zagrebu.
Prema presudi Prekršajnog suda u Koprivnici, Mladen je “8. siječnja 2017. u 09.32 sati na Facebooku narušavao javni red i mir vrijeđanjem i omalovažavanjem policijskih službenika i službe policije jer je objavio komentar na postupanje policijskih službenika s istaknutim porukama uvredljivog sadržaja”. Optužni prijedlog protiv njega u ime MUP-a podnijela je Policijska postaja Split.
Uvredljivi komentar objavljen je na videozapis na Facebook profilu HRT-ove Zagrebačke panorame koji je popraćen tekstom “Skoro srušio policajca, projurio na crveno! I to za vrijeme sinoćnje policijske akcije. Lokacija: kraj Tehničkog muzeja u Zagrebu”. Videozapis koji je Mladen komentirao možete pogledati OVDJE.
Mladen je uredno pozvan na ročište, ali nije se pojavio jer je, kao je naveo njegov branitelj, na radu u inozemstvu. U pisanoj obrani poriče počinjenje prekršaja te se ne osjeća krivim. Naveo je “kako svaki prekršaj mora imati vrijeme i mjesto počinjenja i kontekst, a iz spisa je vidljivo da je prekršaj datiran s danom 8. siječnja 2017., i to za događaj iz 3. rujna 2016. godine”.
– Prekršaj za koji se tereti mora biti počinjen prilikom postupanja policijskih službenika ili u vezi s obavljanjem njihove službe. Kasniji eventulano uvredljivi komentar postupanja može biti samo kazneno djelo uvrede koje se goni po ovlaštenom tužitelju, a to nije MUP. Uvreda je vrjednosni sud o nekome. ‘Jake snage MUP-a nisu uvreda’. ‘Idioti’ može biti uvreda u određenom kontekstu kojom se vrijeđa inteligencija uvrijeđene osobe. To se iz predmeta ne vidi jer kontekst nedostaje – naveo je njegov odvjetnik u obrani pred koprivničkim sudom.
No, Prekršajni sud zaključio je kako je iz “materijalnih dokaza evidentno da je okrivljenik objavljujući komentar time izrazio svoj stav prema MUP-u i tako javno ponizio i vrijeđao državno tijelo, odnosno službene osobe na koje se odnosio videozapis koji je komentirao”. Presuda je nepravomoćna i na nju se Mladen može žaliti. (rm)
FOTO: HRT youtube screenshot

Mladen je komentirao ovo postupanje policije u Zagrebu