VIDEO Nemojte ni pokušati sakriti drogu od policajca Milana i njegova belgijskog ovčara Zena

Vrećica s deset grama heroina bila je skrivena pod haubom automobila. Belgijski ovčar krenuo je u akciju...


Autor: podravski.hr — 04.04.2018. / 19:40 Crna kronika

Milan Slaviček i Zen u akciji

Milan Slaviček, interventni policajac Policijske uprave koprivničko–križevačke, nijedan teren za pretragu droge ne može obaviti bez psa Zena, kojemu je u siječnju ove godine postao vodič. Već su u prvoj fazi obuke “kliknuli”, a iako pas ima osam godina, još je prerano da ode u mirovinu.
– Prošli smo dvomjesečnu obuku, a pokazalo se da je pas još uvijek zdrav i u dobroj kondiciji i, što je najvažnije, da će i dalje kvalitetno obavljati pretragu za detekciju opojnih sredstava – kazao nam je Milan, koji osim Zena kod kuće ima i ženku koja je oboljela od raka i više ne može ići u službu.
Također je potvrdio kako psi koji idu u mirovinu najčešće ostaju kod svojih vodiča jer rijetko se događa da bi se netko odrekao psa s kojim radi dugo godina.

 

Milan i Zen ‘kliknuli’ su čim su u siječnju postali ‘partneri’

Da su se Milan i ovaj predani belgijski ovčar Zen odmah našli, mogli smo vidjeti i prilikom njihove komunikacije i izvođenja pokazne vježbe, a čim je pas dobio policijsku pasicu, na njemu se moglo primijetiti silno uzbuđenje jer ga to asocira na igru.
– Prije pretrage psa moramo pripremiti i pustiti ga s povodca te mu baciti lopticu. On ni u jednom trenutku ne dolazi u doticaj s drogom niti im se daje droga da bi je mogli prepoznavati, kao što to ljudi znaju često pričati, jer bi pas nakon toga imao velike zdravstvene tegobe. On ustvari prilikom pretrage traži svoju igračku – kazao je Milan i naglasio kako je prilikom odabira psa koji će postati službeni policijski pas vrlo važno da on pokazuje interes prema toj igrački.
Uvježbavanje psa počinje skrivanjem loptice, a kasnije se uz lopticu stavi i droga, pa pas poveže miris droge sa svojom lopticom.
Odlučili smo testirati Zenove sposobnosti detekcije droge. U haubu automobila njegov vodič Milan mu je sakrio deset grama heroina te nam pokazao na koji način kreću u potragu.

 

Ovčar Zen i njegova loptica

– Nakon igre s lopticom ponovno mu stavimo povodac i krećemo u obilazak automobila, a pas će, ovisno o tome u kojoj razini se nalazi droga, sjesti ili leći. Ako se droga nalazi u visini do koljena, on će leći, odnosno napraviti takozvano mjesto, a ako je droga iznad razine koljena, pas će sjesti – kazao je Milan, dok je Zen sjeo kraj njega i ovom radnjom pokazao da je droga u haubi automobila.
Psu je trebalo nešto više od trideset sekunda da otkrije gdje je sakrivena kutijica heroina vrijedna oko 5000 kuna.
Zen je to napravio kao od šale i za nagradu dobio svoju lopticu, s kojom se nakon toga igrao.
– I moja se djeca igraju s njim, on je miroljubiv pas i ne smije biti agresivan – kazao nam je Milan.
Cijelo je vrijeme njegov “poslovni partner” sjedio uz njega i gledao ga s divljenjem te ni u jednom trenutku nije gubio koncentraciju.

 

Nakon ovog lijepog druženja, Zen i njegov vodič Milan vratili su se u obiteljsku kuću, gdje je svog prijatelja Zena vjerno čekala belgijska ovčarka Bosse, koja je umirovljena nakon deset godina službe i tamo će čekati neku novu intervenciju na kojoj će Zen briljirati, baš kao što je to učinio i pred našom reporterskom ekipom. (rv)
FOTO: DUBRAVKO VUTUC