VIDEO/TEMPERATURNA KOLEBANJA Početak sezone nije bio idealan za brojne podravske voćare

Čini mi se da je najviše stradala jabuka jer ona od zime popuca uzdužno. I na breskvi ima smeđih pupova, ali nađu se i zeleni pa će se šteta vidjeti kad se rascvatu - kaže Pandur


Autor: podravski.hr — 31.03.2018. / 16:49 Aktualno

Štete su poprilične zbog temperaturnih oscilacija

Na ukupno sedam hektara zemlje Blaž Pandur iz Kozarevca već 25 godina uzgaja jabuke, breskve i trešnje. O voćnjacima se brine cijela obitelj i sezonski radnici, a u posljednje vrijeme počeli su krčiti ono što su stvarali više od dva desetljeća. Obišli smo ga kako bismo doznali hoće li za njega ovo biti teška godina kako najavljuju iz Poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe naše županije i koliku su štetu ostavili prošlotjedni minusi.

 

 

– Čini mi se da je najviše stradala jabuka jer ona od zime popuca uzdužno. I na breskvi ima smeđih pupova, ali nađu se i zeleni pa će se šteta vidjeti kad se rascvatu, dok se trešnja zasad odlično drži – kazao je Blaž prebirući škarama po pupovima i analizirajući unutrašnjost grančica.

Iz savjetodavne službe naše županije dobili smo odgovor kakvi bi problemi voćare mogli snaći.

– Tako velika temperaturna kolebanja nisu pogodovala koštićavom voću kod kojeg je krenula vegetacija te je na pojedinim lokacijama došlo do značajnog smrzavanja pupova, osobito kod breskve, nektarine i marelice. Prethodno toplo vrijeme s temperaturom do 16 stupnjeva i povremenim oborinama omogućilo je infekcije pa se javlja kovrčavost lista breskve i nektarine i šupljikavost lista koštićavog voća. Najveću je štetu ipak uzrokovao zadnji hladni val zbog ponovnog smrzavanja – kazala je Željkica Oštrkapa–Međurečan iz Službe za poljoprivredu i šumarstvo, no kolike će posljedice uistinu biti, znat će se tek nakon cvjetanja voćaka i ponovnog obilaska voćnjaka. (rv)

Snimio: Dubravko Vutuc