Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Vijećnica Mijić: Poplavljuju se polja, probleme nam rade i dabrovi

Na zadnjem je križevačkom Gradskom vijeću u sklopu Aktualnog sata vijećnica Nezavisne liste Aleksandra Mijić istaknula problem neodržavanog kanala Rastog, koji prolazi s istočne strane sela Vojakovca.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Mještani Vojakovca i okolnih sela pitali su me za kanal Rastog koji je zarastao i na kojem su dabrovi napravili brane. Poplavljuju se polja cijelom dužinom tog kanala. Zanima me može li Grad uputiti molbu Hidroregulaciji i onima koji su zaduženi za kanal da ga saniraju? – upitala je Mijić gradonačelnika Rajna. Gradonačelnik joj je odgovorio kako kanale čisti Hidroregulacija i kako bi trebalo inzistirati na sanaciji, odnosno ne stati samo na slanju dopisa spomenutoj tvrtci.

Podravski se zaputio u Vojakovac da izvidi slučaj, a tamo smo zatekli samu vijećnicu Mijić, koja nam je ponovila sve što je rekla na Vijeću, nadodavši kako ne plaćaju uzalud naknadu za slivne vode da bi im kanal, koji se nalazi nekoliko stotinjak metara iza njihovih kuća, stajao zapušten. Nepokošena trava stoji cijelom dužinom kanala, i to vjerojatno kroz cijelu zimu, a ništa ljepši prizor ne čini ni raslinje, kako su nam se požalili sami mještani, koji se ipak nadaju kako im neće takav ostati do proljeća.

– Poljoprivrednici koji uz njega imaju svoje zemlje, svoja polja, žale se kako im je sve uz taj kanal poplavljeno, a sami u njega ne smiju dirati. Kada ćemo napokon dočekati da se taj problem riješi, ne znamo. Proljeće nam je pred vratima – rekao nam je jedan od mještana.

Vijećnica Mijić

Poseban problem stvaraju i dabrovi, koji su se na tom području dobrano rasprostranili. U blizini je i jezero Čabraji, na kojem su počinili štetu uz samo izletište, tako da nije čudo da ih ima i na obližnjim kanalima, zbog čijih se brana spomenuta polja i poplavljuju. Međutim, valja istaknuti kako o postupanju prema dabrovima odlučuju ministarstva koja su nadležna za poslove zaštite prirode u skladu s akcijskim planom gospodarenja dabrom za pojedinu godinu, i to u suglasnosti s drugim ministarstvom. Drugim riječima, dežurne službe tu jedino mogu sanirati štetu.

Poslali smo službeni upit Uredu gradonačelnika Križevaca, iz kojeg su nam odgovorili kako su uputili zahtjev nadležnim službama:

– Grad Križevci uputio je Hrvatskim vodama zahtjev za izmuljivanje i čišćenje kanala Rastog koji se nalazi u naselju Vojakovac. Daljnje aktivnosti po tom pitanju provodit će Hrvatske vode sa svojim izvođačima s obzirom na to da je to u njihovoj nadležnosti – poručili su iz Grada.

FOTO Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email
NAKON 45 GODINA BAVLJENJA PČELARSTVOM

Pčelar Božidar Gložinić odlučio je prodati kamion s pčelama: “Više ne mogu prodati med…”

Tužna vijest

Umro Vjekoslav Flamaceta

kreću radovi

Ugradnjom dizalice topline Osnovna škola Đurđevac postat će u potpunosti energetski neovisna!

Nalaze se u pritvoru

Vršnjaci prebili mladića u koprivničkom parku, teško je stradao

Detalji nesreće

U prometnoj na Podravskoj magistrali čak šest ozlijeđenih!

Još danas događanja povodom dana općine kloštar podravski

FOTO Neda Ukraden napunila šator do posljednjeg mjesta!

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI