Vijećnici povećali plaće općinskim zaposlenicima: Morali smo, inače bismo ostali bez njih

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Općinski vijećnici Općine Mali Bukovec donijeli su odluku o povećanju plaća zaposlenima u Općini. Radi se o povećanju koeficijenata za obračun plaća. Prema informacijama koje smo dobili u Općini, radi se o povećanju od pet do šest posto.

– Naši zaposlenici, a njih je pet, dobit će od 200 do 300 kuna veću plaću. Dodatni trošak Općine na mjesec je 3000 kuna bruto, tako da se ne radi o velikom opterećenju općinskog proračuna – rekao je Darko Marković, načelnik Općine Mali Bukovec, koji je i dodatno obrazložio ovu odluku.

– Plaće u realnom sektoru stalno rastu. Kad bi naše zaposlenice u računovodstvu imale manju plaću od radnica u proizvodnom pogonu, a onda postoje realne šanse da odu na druga radna mjesta. Tako smo morali korigirati plaće. Učinili smo to i 2018. godine, ali sve u okvirima koje si možemo priuštiti – rekao je Darko Marković.

Isto tako, vijećnici su donijeli odluku o izradi novog Prostornog plana općine, a u njemu će biti predviđeni prostori za iskorištavanje geotermalne i sunčane energije.

– Priča s iskorištavanjem geotermalne energije i projekt sa Županijom aktivan je  projekt i na njemu se radi. Koliko imam informacije, i HEP će početi s ekstenzivnom izgradnjom solarnih elektrana. Ako se odluče to raditi na sjeveru Hrvatske, imat ćemo spreme parcele – objasnio je Marković.

Osim što su se povećale plaće općinskim zaposlenicima, Općina je uvela jednokratne pomoći za redovne, izvanredne, ali i one studente koji su diplomirali nakon 1. siječnja 2019. godine, a još nisu pronašli posao.

– Također, na jednokratnu pomoć od 2000 kuna imaju pravo roditelji za djecu rođenu u 2019. godini. To je dio našeg obećanja da ćemo novac koji smo prikupili od povećanja prireza uložiti u mlade – objasnio je Darko Marković.

Što se tiče mladih i demografske obnove, Općina Mali Bukovec naručila je studiju o demografskoj obnovi od poznatog demografa profesora Stjepana Šterca. – U sklopu tog programa predviđeno je i sufinanciranje kupnje prve nekretnine ili obnova postojeće za mlade obitelji. To je uz dobre prometnice i dobar javni prijevoz jedan od ključnih čimbenika da se mladi odluče ostati na selu. Prometnice ne možemo sami izgraditi i obnoviti, a na javnom prijevozu se radi. To je najviše što općina može učiniti – rekao je Darko Marković.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI