Vijećnik: Grad stoji katastrofalno!, gradonačelnik: Nikad nije bilo bolje!

Podravski list profile

Gimnazijski profesor Miodrag Maričić najavio je danas da će do konca mjeseca podnijeti ostavku na mjesto vijećnika u Gradskome vijeću Koprivnice, na koje je došao tek prije devet mjeseci s nezavisne liste Danijele Glavosek Kovačić kao njezina zamjena.

U razgovoru za naš portal Maričić je ustvrdio kako njegovoj ostavci, ali i odlasku iz politike, kumuju dva osnovna razloga.

Agrokor je propao zato što je prestao cash flow, a ja ne želim sudjelovati u nedostatku cash flowa u gradskoj blagajni ni nazočnošću na sjednicama Gradskog vijeća, a kamoli dizanjem ruku. Koprivnica je u katastrofalnoj financijskoj situaciji. S druge strane, na djelu je silovanje demokracije na najtotalitarističkiji način koji se može zamisliti. Na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća bit će 36 točaka, od kojih su tu izvješća o proračunu, rebalans proračuna, ispravljanje prethodno pogrešno donesenih odluka, komunalna naknada… – rekao je Maričić.

Na pitanje nije li njegova zadaća kao oporbenjaka da se djelom bori protiv onoga za što misli da ne valja, umjesto da se makne od tog posla ostavkom na mjesto vijećnika, odgovorio je kako je dosad uložio desetak prijedloga i potaknuo inicijative, a na to nikad nije dobio odgovora te ne vidi razloga da i dalje nešto pokušava promijeniti.

Obrazložio je i zašto tvrdi da je gradska blagajna u katastrofalnoj situaciji.

‘Struže’ se po kulturi, ‘strugat’ će se i po obrazovanju, stvaraju se parafiskalni nameti sve kako bi se namirivali minusi za komunalnu infrastrukturu, a grad naočigled propada. Unatoč svim kreditima koje podigla gradska uprava, opet se pojavljuje manjak. Koliko je situacija jadna, govori činjenica da se iznos od 670.000 kuna poreza za razvoj šuma prebacuje za komunalnu infrastrukturu. A kad se prošećete ili provozate gradom, to je rupa na rupi. Osim toga, europski projekti stoje zbog toga što Grad nema novca za svoju komponentu – rekao je Maričić.

Kazao je kako se vraća samo svome poslu profesora i prevoditelja. O tome tko će ga zamijeniti u Gradskome vijeću, trebala bi odlučiti nositeljica liste Danijela Glavosek Kovačić.

Gradonačelnik Mišel Jakšić drugi zdesna

S druge strane, gradonačelnik Mišel Jakšić (SDP) ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare u povodu polovice svoga mandata kako je njegova administracija smanjila kreditnu zaduženost Koprivnice na nikad niže grane u zadnjih 20-tak godina, istaknuvši kako su u 2018. godini ostvarili plus od osam milijuna kuna tekućeg poslovanja, čime su smanjili deficit, što im je i plan za budućnost.

Prva stvar koju smo si zacrtali kad smo dobili povjerenje građana je bila daljnja financijska konsolidacija i stabilizacija proračuna i financija Grada Koprivnice, te svih gradskih tvrtki. Nakon ove dvije godine, ostvarili smo u 2018. godini plus tekućeg poslovanja od osam milijuna kuna čime smo podosta smanjili deficit, što ćemo i dalje raditi. Uspjeli smo i dramatično smanjiti kreditnu zaduženost Grada Koprivnice. Ona službena zaduženost koja ulazi u tablice Ministarstva financija smanjena je na nikad niže grane unazad 20 godina i to nam stvara prostor realizirati ono što smo si zacrtali do kraja mandata – izjavio je Jakšić na konferenciji, kako prenosi portal Drava info.

Također je kazao kako Koprivnica napokon ima financijsku snagu za realizaciju projekata osnovne škole na Podolicama, sportske dovorane kod osnovne škole Đure Estera te rekonstrukciju Zrinskog trga do konca mandata.

Mislim da je Koprivnica grad visokog društvenog, komunalnog i gospodarskog standarda. Imamo dobre temelje da se još jače zabetoniramo u top 5 ili top 10 najboljih hrvatskih gradova. I još nam malo fali da postanemo glasniji, ili pozitivno bezobrazniji, u borbi za nešto što su građani ovog grada davno zaslužili. Tu primarno mislim na brzu cestu i drugi kolosijek. Kad još to ostvarimo, tada ćemo se moći ozbiljno ‘potući’ – kad govorim o gospodarskim programima, projektima i novim društvenim standardima – sa svakim gradom u Europskoj uniji – rekao je Jakšić.

FOTO: Arhiva

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI