VIKEND-OPIJANJA Sve više mladih liječi se od alkoholizma, najmlađi pacijent ima tek 14 godina

Godine 2002. više od 17 posto učenika reklo je da nikad nije kušalo alkoholna pića, a ove godine taj je postotak pao na manje od 15 posto


Autor: podravski.hr — 08.07.2018. / 13:12 Aktualno

Ilustracija/Sve više mladih odaje se alkoholizmu

Učenik star 13 godina koji je nedavno zbog prevelike količine popijenih alkoholnih pića završio u koprivničkoj bolnici slaveći završetak škole izazvao je zgražanje dobrog dijela javnosti.
Ipak, postoji institucija koju događaj zasigurno nije iznenadio: Savjetovalište za djecu i mlade s problemom prekomjernog pijenja alkohola koje djeluje u sklopu Centra za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti u Koprivnici. Kako nam je rekla dr. Marija Čular Turk, specijalistica psihijatrije iz Savjetovališta, njihovi podaci pokazuju da je sve niža životna dob u kojoj se mlade osobe susreću s pijenjem alkohola i da je u ukupnom udjelu osoba koje su zatražile pomoć sve veći udio mladih osoba.
– U protekloj godini u programu Savjetovališta za mlade evidentiramo 16 mladih osoba, 14 muških i dvije ženske, od kojih je novih 12. U program je uključeno 16 obitelji. Prosječna životna dob osoba koje su se javile u Centar je 17 godina, a raspon životne dobi je od 14 do 19 godina. Potrebno je naglasiti da su te osobe uglavnom eksperimentatori s alkoholom, da je kod manjeg broja prisutna zloporaba alkohola, a kod nekih se osoba mogu uočiti rizični faktori za razvoj alkoholizma – istaknula je dr. Čular Turk.
Dodaje kako djeca i mlade osobe mogu doći samoinicijativno, sami osobno, u pratnji roditelja ili staratelja, ili ih upućuju službe s kojima surađuju radi zaštite i unapređenja mentalnog zdravlja, već prema potrebi.
Tretman uključuje inicijalni razgovor, dijagnostiku, psihoedukaciju, liječenje koje se sastoji od propisivanja lijekova, individualnog i grupnog suportivnog psihoterapijskog tretmana, vježbi zdravih stilova života, vježbanja asertivnih vještina, rehabilitacije i socioterapije, već prema potrebi svake pojedine osobe koja dolazi u Centar i po procjeni članova stručnog tima Centra.
Prema nedavnom izvještaju županijskog Centra za prevenciju ovisnosti, više od 70 posto učenika šestih razreda osnovnih škola u Koprivničko-križevačkoj županiji imaju iskustva s konzumacijom alkoholnih pića. Velika većina 12-godišnjaka, dakle, kušalo je alkohol i povremeno ga pije, što je porazan podatak. Manje od 30 posto u anketi se izjasnilo da to nikad nije učinilo. U Centru ipak navode kako, “uspoređujući podatke svih dosadašnjih istraživanja i ako se zanemari lanjska godina, može se ipak uočiti blago povećanje broja učenika 6. razreda osnove škole koji nisu probali piti alkohol”.
Prema novom istraživanju Centra za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti, prošle je godine samo 15-ak posto srednjoškolaca u županiji odgovorilo da nikad ne konzumira alkoholna pića. Dosadašnja istraživanja pokazuju kako se alkohol u srednjoškolskoj populaciji najviše konzumira prigodno, odnosno nekoliko puta godišnje, te prilikom mjesečnih izlazaka, nekoliko puta mjesečno.
Kakav je zapravo trend alkoholiziranja srednjoškolaca? Godine 2002. više od 17 posto učenika reklo je da nikad nije kušalo alkoholna pića, a ove godine taj je postotak pao na manje od 15 posto. Dakle, sve je manje onih koji nemaju nikakvih iskustava s alkoholom. Dok je 2002. godine 32 posto srednjoškolaca navelo kako alkohol pije više puta mjesečno, lani je taj postotak skočio na čak 40 posto. Trend vikend-opijanja, čini se, uzeo je ozbiljnog maha. (mi, rm)
FOTO: ILUSTRACIJA