Vikendaši složni: Ne želimo gradnju novih vikendica, uništit će plažu!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Vlasnici vikendica na Šoderici pokrenuli su inicijativu da se promijeni prostorni plan Općine Legrad kojim je, nakon posljednje izmjene, livada u predjelu Lazine svrstana u građevinsku zonu. To znači, ističe Vlasta Česi, pokretačica inicijative, da će se na jedinoj preostaloj livadi uz samu obalu omogućiti gradnja novih vikendica.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Općinski čelnici pokušali su „potiho“ promijeniti prostorni plan i organizirali su javnu raspravu preklani u vrijeme božićnih blagdana pa nitko od nas koji imamo vikendice nije znao što se sprema. Kad smo doznali za te izmjene, pokrenula sam peticiju koju smo poslali nadležnim ministarstvima i uspjeli smo se izboriti da se ponovi javna rasprava jer je Općina napravila propuste u tom postupku. Peticiju je potpisalo 66 vlasnika vikendica, što dovoljno govori koliko smo složni u namjeri da zaustavimo gradnju novih vikendica uz samu obalu – ističe Vlasta Česi.

Vlasta Česi pokrenula je inicijativu

Vlasnici vikendica, dodaje ona, složni su u nakani da spriječe gradnju novih objekata uz samu obalu.

– Jednostavno ne damo plažu i posljednju zelenu oazu uz obalu. Očito se prenamjenom obale Šoderice i prodajom građevinskog zemljišta nastoji namaknuti novac za presahnuli općinski proračun. Osobno sam u više navrata razgovarala s općinskim načelnikom Ivanom Sabolićem koji ne odustaje od prenamjene livade, a najviše me pogodilo njegovo obrazloženje da je košnja te livade preskupa za Općinu – kaže Vlasta Česi.

Vikendaše, kaže Vlasta Česi, podržavaju i ljubitelji prirode. Livada je, ističe ona, ujedno i vodopoplavno područje na kojem se jednostavno ne preporučuje bilo kakva gradnja.

– Načelnik Sabolić ne želi štititi javni interes i u zelenoj infrastrukturi vidjeti potencijal Šoderice. Ta se livada može iskoristiti kao poučna staza i logičan završetak već izgrađene šetnice ili poslužiti za uređenje rekreativnih sadržaja. Ako namjere općinskih čelnika prođu, onda će većina vlasnika vikendica tužiti Općinu jer će naše nekretnine izgubiti na vrijednosti. Naime, gradnjom novih vikendica pomiču su redovi naših objekata do obale i već sad su neki vlasnici, i to oni koji imaju vikendice u prvom redu do obale, krenuli u procjenu svojih nekretnina kako bi imali argumente za tužbu u slučaju da se i konačno usvoji izmjena prostornog plana – zaključila je Vlasta Česi.

Ivan Sabolić, načelnik Općine Legrad, ističe kako je svim vlasnicima vikendica predstavljen plan uređenja livade uz obalu te da je većina njih promijenila mišljenje i podržala nastojanja Općine.

– Prema našem planu, na tom području predviđeno je gradnja malog broja vikendica. Predviđena je gradnja oko deset objekata među kojima bi bili i ugostiteljski sadržaji koji su nužni za uzlet Šoderice. Tu ćemo urediti i sportske terene za rekreaciju i dječje igralište i većina vlasnika je shvatila da je izmjena prostornog plana zapravo i njima u interesu jer će doprinijeti željenom turističkom razvoju Šoderice. Uvjereni smo da bi realizacijom našeg plana svim vikendašima porasla cijena njihovih nekretnina pa su prijetnje sudskim tužbama neosnovane – zaključio je Ivan Sabolić.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI