Vila Danica: Vrijedna ladanjska kuća u gradu propada i traži hitnu sanaciju

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Dvojaki osjećaji preplave Štefaniju (78) i Stjepana (80) Celovca kad uđu u staru građansku kuću u križevačkoj Ulici Petra Krešimira – lijepa sjećanja na vrijeme koje su u njoj proveli i tuga zbog toga što stara građanska vila, kakvih u Križevcima baš nema u izobilju – propada.

– Tko ju je ja gradil, ne znam, al na vjetrokazu koji se nalazi na tornju ugravirana je 1902. godina. Kupil ju je moj pradeda Stjepan Slaviček navodno 1926. godine od nekoga Kržeka, koji je, po pričama, bil trgovac stokom. V toj kući sam se ja rodil 1939. godine i kad smo se Štefanija i ja vjenčali, živjeli smo u njoj i u njoj su se rodili naši sinovi, jedan 1963. godine, a drugi 1968. godine – ispripovijedao je Stjepan.

Novu kuću na zemljištu pokraj „vile Danica“, kako nazivaju, po Stjepanovoj majci, staru građansku kuću, počeli su graditi 1975. godine, a uskoro su se u nju uselili, dok je vila pripala njegovu bratu. Nakon što je on otišao u starački dom, naslijedila ju je njegova kći, njihova nećakinja, ali u kući već godinama nitko ne živi te rapidno propada.

Nedavno su iz vile morali iznijeti većinu namještaja i tepiha zbog toga što su se namočili. Kuća prokišnjava i potrebna joj je hitna sanacija krovišta.

– Baš se razgovaramo da bi kupili kuću od nećakinje, da ju probamo spasiti od propadanja, ali to bu teško s našim penzijama – vele Stjepan, koji je kao izučeni strojobravar radio u Čeliku, i Štefanija, koja je čitav radni vijek provela u Domu zdravlja kao administratorica.

Vila je, vele, vrlo solidno građena i u njoj je bilo ugodno živjeti. Uz nju je i pomoćni objekt u kojemu je nekad bila kupaonica, a sada je u ruševnu stanju.

– Kad je građena, bila je to jedina kuća u cijelom naselju. Temelji su joj široki trifrtalj metra, takvih danas nema. Mi smo u njoj delali izolaciju, dogradili kupaonu, pomaljali je… – kaže Stjepan.

Specifičnost vile Danica je svakako toranj, koji i danas strši u naselju. Pod njim, na tavanu, sobica je koja funkcionira kao krasan vidikovac. Vila je velika, ima tri prostrane sobe, strop je iznimno visok, tu je očuvana kaljeva peć, stolarija je autentična i još očuvana, kao i „izrezbarena“ stakla na ulaznim vratima. I parket je originalni i dao bi se obnoviti.

– Momentalno nemamo novce da ju uredimo, da ne propadne, ali bumo probali s godinama. Bilo bi dobro kad bi postojala nekakva pomoć za to, ipak je reč o kulturnoj vrednosti. Svojedobno smo išli pitati na općinu jel imaju kakav model za pomoć, ali su nam rekli da nemaju, da nek pratimo natječaje Ministarstva kulture – kažu supružnici koji su prošli tjedan proslavili 60. godišnjicu braka.

Iz Grada Križevaca i na naš upit odgovorili su kako „prema nama dostupnoj dokumentaciji, spomenuta se kuća ne nalazi u registru zaštićenih kulturnih dobara, a nije ni u gradskom vlasništvu te Grad ne može financirati

obnovu objekata u privatnom vlasništvu“.

Ozren Blagec, viši kustos iz gradskog muzeja, kazao je kako je objekt također poznat pod nazivima vila Heruc i vila Celovec.

– Prema podacima iz knjige Križevci – grad i okolica, vila je sagrađena 1902. godine i bila je jedini primjer ladanjske arhitekture u Križevcima, a u vrijeme izgradnje bila je okružena vinogradima – kazao je on.

Prisjetio se da mu je o građanskoj kući pripovijedala njegova pokojna teta, koja je živjela u blizini. On je njezino kazivanje zapisao.

– Oko 1900. godine imućni križevački trgovac Heruc oženio je Eugeniju, kćer bogatog Čeha. Kao svojevrsni dar, Eugenijin otac joj je 1902. sagradio vilu u Križevčinama, kako se naziva taj dio grada. Obitelj Heruc je imala četvero djece, sina i tri kćeri. U vrijeme Prvog svjetskog rata trgovac Heruc jedne je noći zakartao vilu i vinograde koji su je okruživali. Tko je bio sretni dobitnik, ne znam, ali obitelj Celovec je od njega kasnije naslijedila vilu, koja se zato zove i Heruc i Celovec. Nakon gubitka vile, Heruci se sele u Tomislavovu ulicu. Napomenuo bih da podatke koje sam dobio od tete treba ipak uzeti s malom rezervom – rekao je Blagec.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI