Vinogradarima prekipjelo: Dosta im je uništenih putova, čekanja i probijanja kroz blato

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Vlasnici vinograda u predjelu Bilo između naselja Jagnjedovec i Gornja Velika odlučili su javno upozoriti na problem s kojim se, kako kažu, bore već godinama, a tiče se puta koji iz Jagnjedovca vodi prema njihovim vinogradima.

– Svi smo dosta ogorčeni jer je ovakva situacija već godinama. Problem je u tome što Hrvatske šume koriste ovaj put za izvoz drva koje ruše po ovim šumama, a cestu svaki put za sobom ostave u rasulu. Kontaktirao sam ih da im ukažem na ovaj problem, oni uvijek obećaju da će popraviti put, ali nikad ništa. Ili nešto pokušaju popraviti, ali sve je to skupa ništa. Oni imaju obavezu put vratiti u prvobitno stanje, ali to se još nije dogodilo – kazao je Goran Šegerec, jedan od vlasnika vinograda na Bilu.

Kaže kako su sve klijeti legalizirane, sve pristojbe su plaćene, a za uzvrati nisu dobili ništa. Čak su dio ceste koja prolazi pored klijeti sami uredili svojim sredstvima.

– Kada izvlače trupce, izvuku ih na put, a s njima dovuku i blato te unište cestu težinom trupaca. Onda to blato tu stoji mjesecima, pogotovo kad pada kiša i kad je općenito mokro vrijeme. Sad je još i dobro jer je suho i vjetrovito pa se sve to brzo osuši, ali to nije rješenje. Rješenje je da Hrvatske šume, odnosno Šumarija Koprivnica, napravi posao kako treba, a da je to tako onda ne bismo imali baš nikakvih prigovora. Ovako smo došli do toga da moramo javno govoriti i nadati se da će se nešto pokrenuti nabolje – zaključio je Goran Šegerec, a s njim su se složili i njegovi međaši na Bilu.

Za odgovor smo upitali i Hrvatske šume, a Davorin Rodek, upravitelj Šumarije Koprivnica, kaže kako nije točno da oni ne održavaju putove. – Šumarija Koprivnica obavlja redovnu sječu uz makadmsku cestu prema Donjoj i Gornjoj Velikoj. Stovarište se nalazi uz županijsku i dijelom iz općinsku cestu koja pripada Sokolovcu. Obavijestili smo ŽUC i Općinu da će se raditi uz taj put, a od njih smo dobili i suglasnost. Radovi su započeli 7. siječnja i završili 5. veljače.

Ovako je cesta izgledala 4. veljače, dan prije završetka radova

Tijekom radova vršila se regulacija prometa i prolaz vozila po postojećoj cesti tijekom utovara materijala. Nije bilo zastoja u prometu dužeg od 10 minuta. Po završetku svakog radnog dana obavljeno je ravnanje ceste kako bi se promet mogao nesmetano odvijati. Nakon završetka svih radova u odsjeku, Šumarija Koprivnica redovito sanira dionice puta kojeg je koristila, i to ravnanjem i profiliranjem planova ceste grederom i navozom šljunka gdje je potrebno. Nakon završetka radova obavještavamo ŽUC o stanju ceste nakon sanacije. Stoga tvrdnja da Šumarija Koprivnica ne vrši održavanje je netočna – kazao je Davorin Rodek, upravitelj Šumarije Koprivnica.

FOTO Dubravko Vutuc

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI