VIRUSNA EPIDEMIJA Iznimno zarazna bolest desetkovala je vrtiće, zaštitite sebe i djecu na jednostavan način

Mali bolesnici ostaju kod kuće na oporavku oko sedam dana, a očekuje se da će kroz dva tjedna sva djeca opet biti zdrava


Autor: podravski.hr — 24.06.2018. / 12:01 Aktualno

Pedijatri ipak umiruju cijelu situaciju

Bolest usta, šake i stopala, iznimno zarazna bolest praćena osipom, „poharala“ je neke vrtićke skupine na području naše županije. I drugi dijelovi Hrvatske bilježe velik broj oboljelih, doznajemo od dr. Zorice Valentić, pedijatrice.

Kako je objasnila, riječ je o virusnoj bolesti koja je ove godine poprimila epidemijske razmjere, ali nema razloga za paniku, kazala je. Riječ je o tipično ljetnoj bolesti, koja je ove godine ipak nešto jače izražena, a k tome je vrlo zarazna, no nije opasna po život te za nju ne postoji specifičan lijek.

Zoran Zagorščak, zdravstveni voditelj iz najvećeg koprivničkog dječjeg vrtića, Tratinčice, kazao nam je kako su u tom vrtiću uglavnom oboljeli najmlađi jasličari. Epidemija se pojavila u tri vrtićka objekta u kojima su „desetkovane“ jedna do dvije skupine.

Mali bolesnici ostaju kod kuće na oporavku oko sedam dana, a očekuje se da će kroz dva tjedna sva djeca opet biti zdrava.

– Bolest nije strašna, iako ružno izgleda – poručio je roditeljima.

Kako kažu liječnici, prvi simptomi su nelagoda i bol u ustima i grlu, odbijanje hrane te temperatura koja može iznositi i do 40 stupnjeva Celzijevih te traje od jednog do dva dana. Ostali uobičajeni simptomi su opća slabost, smanjen apetit, razdražljivost te rjeđe povraćanje i glavobolja. Nakon prvih simptoma kod većine se pojavljuje osip u usnoj šupljini i grlu, na dlanovima i tabanima, a ponekad prekriva i cijele noge i stražnjicu.

Nakon što se pojavi, osip prelazi u papule i bistre mjehuriće. Osip nije praćen svrbežom, čime se razlikuje od vodenih kozica, ali može biti bolan, pa djeca mogu odbijati hodati ili jesti.

Za bolest se ne primjenjuje nikakva specifična terapija, ne postoji cjepivo niti se propisuje antibiotik. Rane mogu biti bolne, ali bolest ne traje više od sedam dana i komplikacije su vrlo rijetke. Djetetu je važno snižavati temperaturu i davati mu dovoljno tekućine kako ne bi dehidriralo. Bolove u grlu olakšat će sladoled i hladna negazirana pića. Usnu šupljinu možete ispirati otopinom za ispiranje usta koja sadrži lokalni anestetik ili čajem od kadulje.

Kako je ovaj virus izuzetno otporan i može se u stolici zadržati i nekoliko mjeseci, važno je često prati ruke sebi i djetetu, osobito nakon diranja osipa i mjehurića te nakon mijenjanja pelena zaraženog djeteta. Ne treba dopustiti da vaše dijete dijeli igračke s drugom djecom niti da ih grli i ljubi dok je zaraženo, valja dezinficirati površine koje su u kontaktu sa sekretom oboljelog djeteta te često prozračivati prostor u kojem dijete boravi. (mi)