Više od godinu dana nisu platili vrtić, zbog dugova završili na sudu

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Dječji vrtić Tratinčica iz Koprivnice ovih je dana ovršio nekoliko ‘okorjelih’ neplatiša smještaja djece koji se plaća 500 kuna mjesečno.

Kako nam je potvrdila ravnateljica vrtića Ida Šipek, tijekom prošle godine tuženo je ukupno 16 dužnika.

– Prije pokretanja postupka prisilne naplate, dužnici su bili obaviješteni o stanju duga u više navrata te im je bila pružena mogućnost otplate duga na rate bez kamata, kao i odgoda otplate prema dogovoru – kazala je Ida Šipek i naglasila kako nijedno dijete unatoč neodgovornosti svojih roditelja nije ispisano iz vrtića.

– Iako procedura naplate potraživanja Dječjeg vrtića Tratinčica propisuje ispis djece u slučaju neplaćanja boravka, tijekom 2020., a temeljem navedenog propisa, niti jedno dijete nije ispisano – dodala je ravnateljica.

O kakvim je ovrhama riječ pokazuju predmeti objavljeni prošli tjedan na oglasnoj ploči Općinskog suda u Koprivnici.

Svakako treba naglasiti kako se tu ne radi o dugovanjima od jedne, dvije ili tri rate, već o osobama koje u prosjeku godinu do godinu i pol, možda i više, nisu plaćale boravak djece u vrtiću.

Jedna je žena s područja Koprivnice vrtiću tako ostala dužna 7500 kuna, dakle, nije 15 mjeseci platila boravak djece u vrtiću. Nakon pokrenutog ovršnog postupka obračunata joj je kamata i dodatni troškovi, tako da se ukupni iznos dugovanja popeo na 8.300 kuna. Temeljem rješenja o ovrsi javnog bilježnika Nikole Bakrača iz Koprivnice, određena joj je ovrha na cjelokupnoj pokretnoj i nepokretnoj imovini. Jednako je ovršen Koprivničanac koji je vrtiću ostao dužan nešto više od 7000 kuna glavnice, a s kamatama i drugim troškovima taj se dug popeo na nešto više od 7600 kuna. Riječ je o dugovanju koje je većinom nastalo 2019. godine, a ukupno nije podmireno 14 rata za sufinanciranje boravka djece u vrtiću. U trećoj ovrsi s visokim iznosom duga, koja je pokrenuta na Općinskom sudu, radi se o dugu Koprivničanke od 5400 kuna koji je nastao zbog neplaćanja glavnice od 5000 kuna, dok ostatak iznosa predstavlja kamata i nešto niži troškovi javnog bilježnika nego u prethodna dva slučaja.

Ida Šipek

Kako smo neslužbeno doznali, koprivnički vrtić teško u takvim slučajevima dolazi do naplate potraživanja. U posljednjih nekoliko godina samo su u jednom slučaju ovrhom si uspjeli naplatiti dugove.

U pravilu, neplatiše su osobe s velikim financijskim problemima i ovrhama pokrenutim prije onih od vrtića tako da si vrtić prema redoslijedu naplate ne uspijeva naplatiti dug. U nekim slučajevima, doznali smo, građani su ostali dužni za smještaj svoje djece u vrtiću premda su solidnog stanja. Tako je jedan dužnik navodno, umjesto plaćanja vrtića, sebi kupio motorni zmaj i to baš u godini u kojoj je vrtiću ostao dužan gotovo 1000 eura.

No, kako je i naglasila ravnateljica Ida Šipek, unatoč svemu, vrtić do sada nije ispisao niti jedno dijete zato što djeca ipak ne mogu biti kriva za to što su im roditelji učinili. U vrtiću moraju pravdati svaki dug koji imaju zbog stroge kontrole financija, stoga moraju dokazati da su učinili sve da se potraživanja naplate, a to su u ovom slučaju pokretanje ovrha, objasnila nam je ravnateljica koprivničkog vrtića Tratinčica.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI