Visokozarazna varijanta je i opasnija: Britanski soj smrtonosniji najmanje 30 posto

Visokozarazna varijanta COVID-a, koja se proširila svijetom otkako je prvi put otkrivena u Velikoj Britaniji krajem prošle godine, smrtonosnija je između 30 i 100 posto u odnosu na ostale varijante, objavili su u srijedu britanski znanstvenici.

Rezultati istraživanja kojim se uspoređivala stopa smrtnosti među stanovnicima Britanije zaraženima novom varijantom SARS-CoV-2, poznatom kao B.1.1.7, u odnosu na stopu među zaraženima drugim sojevima, pokazali su da je smrtnost od nove varijante “znatno veća”, objavili su znanstvenici.

Varijanta B.1.1.7 prvi je put otkrivena u Britaniji u rujnu 2020. godine, a od tada je pronađena u više od 100 zemalja.

U svom genetskom kodu ta varijanta ima 23 mutacije, što je relativno velik broj promjena, a neke od njih sposobnije su za brže širenje.

Britanski znanstvenici kažu da je između 40 i 70 posto zaraznija od ranije dominantnih varijanti cirkulirajućeg koronavirusa.

Rezultati britanske studije, objavljeni u srijedu u stručnome časopisu British Medical Journal, ukazuju na to da je infekcija novom varijantom dovela do 227 smrtnih slučajeva na uzorku od 54.906 pacijenata s COVID-om, u usporedbi sa 141 smrtnim slučajem na istome broju pacijenata zaraženih drugim varijantama.

– U kombinaciji sa sposobnošću bržeg širenja, varijanta B.1.1.7 predstavlja prijetnju koju trebamo ozbiljno shvatiti – rekao je Robert Challen, znanstvenik sa sveučilišta Exeter i jedan od koautora istraživanja. (hina)

foto aa.com.tr

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI