VJEČNA LJUBAV Nada i Vinko u braku su već 60 godina. A sve je počelo na proslavi Dana republike

Vinko je u njemačkom gradu Hanoveru radio na građevini, a Nada je tamo radila u bolnici


Autor: podravski.hr — 16.01.2019. / 14:52 Stil

Nada i Vinko Gabaj već su šest desetljeća zajedno

Nada (79) i Vinko (84) Gabaj iz Koprivnice proslavili su dijamantni pir. Svoj su 60 godina dug brak proslavili s obitelji i prijateljima, a prisjetili su se i kako je sve počelo.
– Nadu sam upoznao na zabavi u Đelekovcu 29. studenoga koji se nekad slavio kao Dan republike i zapravo sam je želio nagovoriti da se upozna s mojim prijateljem koji ju je ‘zaglenuo’. Ja sam taman došao iz vojske i brak mi nije bio niti na kraj pameti, a i Nada je rekla da se još ne bi udavala jer nije tada bila punoljetna. No, sudbina je htjela drugačije i tako smo se Nada i ja dvije godine nakon toga i vjenčali, u siječnju 1959. godine – rekao je Vinko.
Dugo su živjeli u Njemačkoj gdje su i zaradili mirovinu, a danas žive u Koprivnici i uživaju u umirovljeničkim danima.
– Imamo dvije kćeri, tri unuke i jednu praunuku, a još je jedno praunuče na putu. Oboje imamo po šestero braće i sestara, no danas je to drugačije, danas ljudi imaju sve manje djece, to je moderno. Volimo ponekad otići u šetnju, ali zbog moje bolesti to je sve rjeđe. No, ne žalimo se. Jako nam je lijepo, dobro smo živjeli i uživali – rekla je Nada.
Vinko je u njemačkom gradu Hanoveru radio na građevini, a Nada je radila u bolnici.
– Često puta dolazili smo doma, ili u rodni Veliki Otok ili u Koprivnicu gdje smo se preselili 1975. godine. Ovdje smo se i trajno preselili, a bavimo se sitnicama. Ne možemo nešto pretjerano teško raditi, ipak su tu godine, ali ne mogu se požaliti. Nada je operirala štitnjaču, a ja sam još kao dečko. Stvarno nemam nekih zdravstvenih problema, no 84. godina već je tu – objasnio je Vinko.
Kako kaže, u subotu su zajedno proslavili svoje rođendane jer su rođeni na isti datum.
– Eto, vidite, čak je i to bio znak da smo Vinko i ja suđeni jedno drugome, a to je i ovaj naš brak i pokazao. Kao i svaki drugi, imali smo raznih situacija i neslaganja, no to je sve zaboravljeno jer smo naučili opraštati i raditi kompromise. Ali, takvih je stvari bilo jako malo, uvijek je prevladala ljubav i zajedništvo – zaključila je Nada. (sm)

Proslava dijamantnog pira u krugu obitelji i prijatelja

FOTO: NIKOLA WOLF