Vjerovali ili ne: Dvije žene neće šetati svemirom samo zbog veličine odijela

Podravski list profile

HOUSTON, 26. ožujka 2019. (Hina/Reuters) – Američka svemirska agencija NASA izbacila je u ponedjeljak s dnevnog reda planiranu povijesnu šetnju dviju astronautkinja svemirom, kao razlog navodeći nedostatak prikladnih odijela na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Tako će u petak u svemir išetati Christina Koch s američkim kolegom Nickom Hagueom, umjesto s kolegicom Anne McClain, kako je prvobitno planirano.

Da su Koch i McClain zajedno obavile ovaj svemirski izlet, bile bi evidentirane kao prvi ženski astronautski par koji je prošetao svemirom. 

Od 1998., otkad je postavljena Međunarodna svemirska postaja, u takve su misije izlazili parovi koje su obično činila dvojica muškaraca ili miješani muško-ženski par, a bilo ih je sveukupno 214.

McClain je prošli tjedan, kada je zajedno s kolegom Hagueom radila izvan stanice, shvatila da joj gornji dio svemirskog odijela u srednjoj veličini M bolje pristaje. 

“S obzirom na to da će se do petka, 29. ožujka, za kada je bila predviđena šetnja ženskog para astronautkinja, uspjeti pripremiti samo jedan gornji dio veličine M, odjenut će ga Christina Koch”, objavila je NASA.

Svemirska odijela raspoloživa astronautima na ISS-u čini više dijelova u raznim veličinama kako bi se što bolje prilagodili tijelu svakog astronauta ili astronautkinje, pojasnila je Brandi Dean, glasnogovornica svemirskog centra Johnson u Houstonu, bazi američkih astronauta.

Kazala je i da se na ISS-u trenutačno nalaze samo po dva gornja dijela u svakoj od triju raspoloživih veličina svemirskih odijela: M, L i XL.

“Trudimo se da predvidimo veličine odijela koja će trebati astronautima, ovisno o odjeći koju nose za vrijeme treninga na Zemlji, no nerijetko astronauti i astronautkinje treniraju u odijelima raznih veličina”, pojasnila je Dean, dodavši da se “veličine mogu i izmijeniti kada su astronauti u orbiti, kao rezultat reakcije organizma na mikrogravitaciju”.

(Hina) xmh ymh

FOTO Hina

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Uskok se seli u zgradu Badela

Svi djelatnici Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Uskok) od 1. listopada počinju s radom na novoj adresi u upravnoj zgradi Badela 1862 u

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti