VJEROVALI ILI NE: Načelnik nam nije dozvolio da besplatno obnovimo igralište

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nakon što smo prije nekoliko brojeva objavili priču o zapuštenom igralištu u samom središtu Rasinje, na Trgu Svetog Križa, koje prijeti sigurnosti mališana, obratili su nam se iz Udruge mladih Rasinja, točnije bivši predsjednik Mario Grabrovec. Prema njegovim riječima, riječ je o jedinom igralištu u selu za koje roditelji paze da im se djeca ne idu igrati jer su svjesni da će stradati. A sve je moglo biti drugačije, veli Grabrovec.

– U Udruzi smo imali čak tri stolara, uz nas 50 članova, i imali smo vremena i volje to obnoviti. Računali smo da će nam Općina dati za boju i brusni papir, a kad nam to nije prošlo, htjeli smo ga obnoviti o svom trošku, ali nam je tada načelnik kazao ne, da tu mora ići kompletno novo igralište. Otad je prošlo čak šest godina – priča nam Mario Grabrovec dok sjedimo pod jedinim koliko-toliko ispravnim dijelom spomenutog igrališta, drvenim suncobranom sa stolom i klupama.

Mario Grabrovec

Veli kako su Općinu poslije toga pet godina zaredom pitali dopušta li im obnovu, barem dotrajalih dijelova, ali od toga nije bilo ništa.

– I roditelji djece često su nas pitali zašto mi to ne bismo popravili. Zaista smo imali volju, ali rečeno nam je da ništa ne diramo, da će se tu postaviti novo plastično igralište – kazao nam je Grabrovec.

Veli kako je nakon pompoznog otvorenja igralište bilo lijepo, djeca su tu rado navraćala. No, posljednjih godina to nije slučaj te je problematičan gotovo svaki dio igrališta, posebno most, kroz koji se lako može propasti u potok.

– S Općinom smo relativno dobro surađivali, dobili smo čak nešto novca za obnovu svojih prostorija. No, ovo je ostalo ovako, i jako nam je žao jer je to jedino igralište za mališane iz sela – reći će Grabrovec koji danas više ne živi u Rasinji. Poput mnogih, sreću je potražio u inozemstvu, što zbog posla, što zbog mentaliteta ovdašnjih ljudi, ali i problema poput ovog o kojem pišemo.

– Radim i živim u Njemačkoj, tu dolazim na godišnji. Gore ne gledam hrvatsku televiziju jer ako se, ne daj Bože, uključe vijesti, naraste mi tlak. U Njemačkoj ima problema, ali se rješavaju. Tu se ništa ne čini i sve se svodi na prepucavanja. Ondje nema plastičnih igrališta, sva su drvena poput ovog. Izgledaju opasno za djecu, ali nisu. Redovito se održavaju, ne može se dogoditi da pet godina stoji zapušteno – veli Mario Grabrovec koji bi volio da se ovo igralište uredi i da bude na ponos sela, kakvo i treba biti.

Ne može se dogoditi da pet godina stoji zapušteno – veli Mario Grabrovec

– Žalosno je da jedno ovako veliko selo nema mjesto gdje bi se djeca mogla igrati – kaže Grabrovec, koji nije čuo ono što smo mi neslužbeno doznali, da će igralište srušiti.

Iz Općine Rasinja, njihova Jedinstvenog upravnog odjela, na službeni upit dobili smo odgovor kako je projekt uređenja dječjeg igrališta planiran u proračunu za ovu godinu.

– Projekt je prijavljen u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, prošao je prvu fazu pregleda dostavljenih projekata te očekujemo povratnu informaciju o odobrenim sredstvima – kazali su iz Općine. Na pitanje zašto nisu dozvolili obnovu, koju je htjela Udruga mladih, nisu se očitovali.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI