Vjerovali ili ne: Štefici (78) jedini dom možda ne bi izgorio da hrvatska nije podijeljena u županije!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U Rovcima, mjestu u općini Sveti Petar Orehovec nedaleko od Križevaca, prošle subote izbio je požar na krovištu kuće. U kući je sama živjela 78-godišnja Štefica Stopar koja se baš spremala na spavanje, ali tada, na njezin šok, po glavi joj je počela padati žeravica.

Ovu temu donosi u ponedjeljak tiskano izdanje Podravskog lista.

Nakon što je njezin susjed zvao vatrogasce, trebalo je 45 minuta da stignu prva kola, ali ona nisu bila ispravna, a prema pričama očevidaca, vozilo JVP-a Križevci došlo je nakon sat vremena. Epilog svega je kuća koja je potpuno izgorjela, velika šteta i osobna tragedija koja se možda mogla spriječiti, a za nastalu situaciju odgovoran je teritorijalni ustroj Republike Hrvatske. Da, recimo, u Hrvatskoj ne postoje županije, Štefica bi, moguće je, imala još uvijek krov nad glavom.

Štefica Stopar

– Ležala sam, bilo je oko devet sati, kad je po meni počeo padati žar. Onda sam shvatila da je požar. Odmah sam otišla do susjeda po pomoć. Kako me bole noge, izula sam se i išla bosa, a on je odmah zval’ vatrogasce. Ali nikako da netko dođe, da nije to njihov teritoriji, kazali su – rekla nam je Štefica, koja je uz požar imala još jednu nesreću.

Naime, njena kuća teritorijalno pripada Koprivničko-križevačkoj županiji, no nalazi se tek nekoliko metara od granice s Varaždinskom županijom, a na drugu stranu na nekoliko metara nalazi se granica sa Zagrebačkom županijom. Iako obje ove županije imaju nekoliko desetaka kilometara bliže vatrogasne jedinice, na požarište je izašla ona nadležne županije, a radi se o JVP-u Križevci.

Ivica Škrnjuk

– Znamo da je Zelina primila dojavu o požaru, ali nije reagirala niti izašla. Prvom vozilu trebalo je 45 minuta da stignu, i to DVD-u Fodrovec, i da stvar bude gora, pumpa za vodu na kamionu nije radila. Svi skupa gledamo i ne vjerujemo, kamion je valjda iz 80-ih. Onda su tek nakon pola sata došli iz Križevaca te dok se odradila potrebna priprema, kuća je već izgorjela do temelja. Sve skupa trajalo je više od sat vremena od poziva do prvog mlaza vode na goreću kuću, ja bih to nazvao sramotom – ispričao nam je Ivica Škrnjuk, zet nesretne Štefice kojoj je izgorjela kuća.

Osim što su kasno izašli na poprište, došlo je do problema i s vodom, jer su kamioni brzo ostali bez vode, a prvi najbliži hidrant je sto metara udaljen, no nalazi se u drugoj županiji pa vatrogasci nemaju ključ za njega.

– Tri županije ne mogu se dogovoriti niti za vodovod. Naravno da ga nema ispred kuće. A kuća i dalje gori. Pa si vi zamislite histeriju i patnju koju je baka preživjela, kao i mi bližnji. Ujedno vam gore uspomene i gledate hrvatsku sramotu. Da ne pričam o drvenim ljestvama koje je netko doma izradio i jednom reflektoru na šljemu, što je sva rasvjetna oprema koju su imali. Samo bih htio reći, da, ugasili su, ali već potpuno izgorjelu kuću – kaže Ivica.

Uzrok požara je struja, odnosno starinski ‘pancer’ na tavanu kuće, a nakon što je ostala bez kuće, Štefica se preselila u obližnji Draškovec k svojoj kćeri.

– Imam 78 godina, bolesna sam, na noge operirana, kičma mi je uništena i na to ovakva nesreća. Jedino je dobro što imam gdje biti tu kod kćeri, to me jedino spasilo. Ništa nisam spasila, nijedna šalica nije ostala, to je bio ogroman plamen i sve je izgorjelo. Da sam malo zdravija, možda bih se i snašla pa nešto ponovno izgradila, ali ne mogu. Hvala Bogu na susjedu Zlatku koji je odmah priskočio u pomoć i mojoj djeci da su me primila – kaže baka Štefica.

Kako doznajemo, problem je zapravo što javne ili vatrogasne postrojbe na područje druge županije interveniraju samo na poziv centra.  

Za komentar smo zamolili i zapovjednika županijske vatrogasne zajednice Zvonimira Habijana koji je rekao kako se križevački vatrogasci uvijek odazovu na intervenciju bez obzira na županiju.

– Mi se uvijek odazovemo na intervenciju na koju smo pozvani bez obzira na županiju i cilj je uvijek doći što brže i pomoći, a ne misliti o nadležnosti i nekakvim troškovima. Mislim da su se naravno trebali odazvati najbliži jer bi oni najbrže i najbolje mogli pomoći i ne znam zašto nisu – kaže Habijan.

No, s druge strane stiže oprečni odgovor. Ivica Mačković, zapovjednik  Vatrogasne zajednice grada Sveti Ivan Zelina, govori da su oni postupili prema propisima, te da su bili pozvani na požarište, oni bi se žurno odzvali.

– Na požarište vatrogasce šalje služba 112, oni su alarmirali JVP Križevci jer se mjesto nalazi u Koprivničko-križevačkoj županiji. Ako gospodin tvrdi da je zvao našu postrojbu i dobio nekoga u DVD-u, to nije način na koji vatrogasci funkcioniraju. Da su iz Križevaca javili da mi dođemo u pomoć, odmah bismo se  odazvali, no službeni poziv nije došao. Vatrogasci funkcioniraju po točno određenim pravilima, a jedno takvo postoji i za intervencije izvan županije – rekao je Ivica Mačković.

O svemu su se ovaj tjedan oglasili i dobrovoljni vatrogasci iz Fodrovca.

-U 22.20 DVD izlazimo s vatrogasnom auto-cisternom i četiri vatrogasca. Putem do požarišta auto-cisternu prestiže auto-cisterna JVP-a Križevci, te dolazi na požarište u 22.30. Članovi DVD-a Gornji Fodrovec pristupaju postavljanju tlačnog voda i počinju gašenje požara. JVP se zbog tehničkog kvara na njihovoj auto-cisterni i nemogućnosti uključivanja tlačne pumpe, sa svojim tlačnim vodom također spaja na auto-cisternu DVD-a Gornji Fodrovec te zajedno pristupaju gašenju. Kasnije na požarište pristižu vatrogasci DVD-a Zaistovec, s osobnom zaštitnom opremom, koji pomažu gašenju. Nakon njih na požarište dolazi DVD Gregurovec sa svojom auto-cisternom i vatrogascima.

Po gašenju požara na požarištu ostaje dežurati DVD Gornji Fodrovec, a po uklanjanju požarne opasnosti napuštamo požarište u 01.14.

-Radimo to na opće dobro, bez naknade i uvijek se odazovemo svakom pozivu, pogotovo u ovako teškoj situaciji. Iz opisane kronologije vidi se da je DVD Gornji Fodrovec od dojave stigao na požarište za 24 minute. Neistina je navod da tlačna pumpa na auto-cisterni DVD-a Gornji Fodrovec nije radila, budući da je gotovo cijeli postupak gašenja rađen upravo s tog vozila. Činjenica je da je kamion iz 80ih godina, ali to je irelevantno, budući da je potpuno ispravan i funkcionalan – rekli su u DVD-u.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI