VJEROVALI ILI NE: Sve manje školaraca poseže za cigaretama i alkoholom

Podravski list profile

U srijedu je održan sastanak koordinatora programa Otvoreni kišobran i predstavljeni su rezultati evaluacije toga programa, objavio je županijski Zavod za javno zdravstvo.

Program prevencije ovisničkih oblika ponašanja kod učenika šestog razreda osnovne škole Otvoreni kišobran provodi Centar za prevenciju ovisnosti u suradnji s osnovnim školama u županiji od 2001. godine. Organiziran je iz segmenta projektnih aktivnosti podržavanih od Ministarstva zdravstva pod nazivom Zajedno protiv ovisnosti. U program se u školskoj godini 2018./2019. uključilo 15 osnovnih škola.

Dr. Davorka Gazdek

Rezultate evaluacije programa Otvoreni kišobran uz analizu podataka o iskustvima i stavovima o pušenju i alkoholu kod učenika šestih razreda osnovne škole predstavila je Nadica Puškaš, magistra socijalnog rada. Spomenuto je kako je 17 posto učenika šestih razreda imalo prva iskustva s pušenjem, a 60 posto učenika imalo je prva iskustva s pijenjem alkohola. Usporedbom iskustava u pušenju i pijenju alkohola kod generacija djece šestih razreda osnovne škole uočava se od 2009. godine trend pada udjela djece koja su probala pušiti, a od 2015. godine i trend pada udjela djece koja su probala piti alkohol. Evaluacija pokazuje kako je program i dalje dobro prihvaćen od sudionika, učenika i roditelja. Uz navedeno predstavljanje rezultata evaluacije održano je i zajedničko obilježavanje Svjetskog dana nepušenja.

Na temu Pušenje i bolesti pluća u svijetu umjetnika prezentaciju je pripremila dr. Davorka Gazdek. Među poznatim osobama koje su umrle od bolesti koje se povezuju s pušenjem su, primjerice, autor Mickeya Mousea Walt Disney, pjevač Nat King Cole, glumac Dean Martin, George Harrison iz legendarnih Beatlesa, poznati trubač Louis Armstrong i lani preminuli Oliver Dragojević.

FOTO Podravski list

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti