Vještakinja: Novčane isplate su išle preko Jozinovićeve supruge

Ispitivanjem sudske vještakinje Vlatke Bratić na Županijskom sudu u Varaždinu nastavljeno je suđenje bivšem direktoru regionalnog smetlišta Piškornica Mladenu Jozinoviću (41), koji se tereti da si je preko tvrtke isplatio 1,5 milijuna kuna na koje prema optužnici, nije imao pravo. Vještakinja je sucu Alanu Pretkoviću potvrdila da su isplate Jozinoviću išle preko njegove supruge.

Ova je priča objavljena u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Isplate koje su se vršile ovdje optuženiku, odnosno njegovoj supruzi, radile su se sa žiro-računa tvrtke Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o., a iz redovnog poslovanja društva.

Umanjena dobit

Financijska izvješća revidirala je nova uprava tako da su utvrđeni rashodi koji nisu bili evidentirani kod predaje računa dobiti i gubitka od strane okrivljenog – kazala je sudska vještakinja i utvrdila kako je dobit Piškornice prije oporezivanja korigirana s 11,3 na 7,8 milijuna kuna, što je već objasnila u svojem pisanom mišljenju koje se nalazi u sudskom spisu. To nije bilo od utjecaja na njezin nalaz i mišljenje s obzirom na to da spomenuta korekcija dobiti nije obuhvatila sporne isplate za koje se Jozinović tereti. Jedino što bi moglo utjecati, dodala je vještakinja, je da sada 10 posto ostvarene bruto dobiti iznosi 779.000 kuna, što je za 202.000 kuna manje od isplaćenog iznosa neto nagrade za uspješno poslovanje. Vještakinja je na pitanje Jozinovićeva branitelja navela kako nije kontrolirala revizorsko izvješće zato što se radi o renomiranoj revizorskoj tvrtki, a to nije bilo od utjecaja na zadatak koji je dobila sudskim nalogom za vještačenje. U cijelosti se vještakinja pouzdala u nalaz revizorskog društva RSM Croatia, zaključila je. Vještakinja se na pitanje Jozinovićeva branitelja ogradila od pravnog tumačenja zakona jesu li ugovori koje je Mladen Jozinović sklopio kao fizička osoba s tvrtkom Piškornica sanacijsko odlagalište trebali ili ne biti odobreni od strane nadzornog odbora tvrtke Piškornica d.o.o.. Dodala je i kako je tijek novca isplaćenih uplata u dokumentima koje je vještačila bio transparentno prikazan.

Brojni svjedoci

U dosadašnjem tijeku suđenja Mirna Jozinović, supruga okrivljenog Mladena, iskoristila je svoje pravo i prihvatila blagodat nesvjedočenja kao bliska osoba. Iako su trebali svjedočiti, svoj iskaz do sada nisu dali župani Darko Koren, Željko Kolar i Matija Posavec. Zoran Vidović, zamjenik međimurskog župana Matije Posavca, rekao kako je točka dnevnog reda vezana uz sporne isplate Jozinoviću bila maknuta zato što članovi Skupštine nisu bili sigurni može li se ona izvršiti. Ivica Petričević, bivši načelnik Općine Koprivnički Ivanec, nije se sjećao da bi se na sjednicama Piškornice kojima je on prisustvovao raspravljalo o spornim isplatama, a dodao je kako se njegov poslovni odnos s Piškornicom i Jozinovićem svodio samo na ono što se odnosilo za djelovanje općine. Županijski pročelnik i predsjednik Nadzornog odbora Piškornice Marijan Štimac na sudu je naglasio kako Skupština Piškornice d.o.o. nikada nije donijela odluku o isplati bilo kakve naknade. Knjigovotkinja Sanja Pernjak na sudu je potvrdila kako je Jozinović primao plaću, ali i ostvarivao i drugi dohodak i dobivao nagrade za uspješno poslovanje te tvrtke. Prema njezinim saznanjima, Mladen Jozinović imao je odobrenje skupštine Piškornice za isplatu dijela dobiti.

Na trgovačkom sudu

Usporedno sa svime, na Trgovačkom sudu u Osijeku ljetos je donesena nepravomoćna presuda prema kojoj Mladen Jozinović ne mora vratiti 870.000 kuna naknade sa zateznim kamatama koju si je zajedno s plaćom isplaćivao kada je upravljao tvrtkom na temelju ugovora koji je sklopio sam sa sobom. Sutkinja Trgovačkog suda u Osijeku iznijela je pravni stav kako je Piškornica sa svojom tvrtkom-kćeri bila u specifičnom odnosu te da je Mladen Jozinović imao pravo donijeti odluku i sklopiti ugovor doslovno sam sa sobom, a sam Jozinović u tom je sudskom postupku rekao kako svojim radom u Piškornici nije napravio nikakvu štetu, već samo veliku korist.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI