VJEŠTE SABLJOM Jedina su ženska povijesna vojna postrojba na svijetu, a nemaju za nove odore

Samo lani nastupili su 104 puta. To je statistički gotovo svaki treći dan


Autor: podravski.hr — 02.08.2018. / 8:51 Aktualno

Osnovane su prije točno deset godina/Arhiva PL

Netom na Spravišču proslavivši desetu godišnjicu postojanja, Križevačka djevojačka straža, jedina ženska povijesna vojna postrojba na cijelome svijetu, suočena je s potrebom za novim odorama jer su se u silnim nastupima tijekom desetljeća stare već malo „zdošle“.

Veli to zapovjednica Straže Marija Škrlec, tajnica gradskog udruženja obrtnika, koja je osnivanje postrojbe inicirala nakon što je naišla na staru knjižicu u kojoj se opisivao dolazak bana Josipa Jelačića u Križevce u srpnju 1848. godine.

 

Jedna njihova odora košta oko 1000 eura

 

– Samo lani nastupili smo 104 puta. To je statistički gotovo svaki treći dan, no u stvarnosti su to u pravilu vikendi. Zovu nas s mnogih strana, i iz zemlje i iz inozemstva. Prošli vikend, recimo, djevojke su nastupale i u Karlovcu i u Bakru i u slovenskom Novom Mestu. Godišnje od Grada dobivamo 36.000 kuna te dodatno imamo pokrivene odlaske na nastupe – kazala je M. Šklerc.

Domeće kako izrada jedne odore stoji oko 1000 eura, a imaju 17 članica.

– Odore bi se sve morale sašiti odjednom, a ne malo-pomalo, kako bi doista bile iste, od istog materijala – veli zapovjednica i domeće kako u ovome trenutku za to nemaju dovoljno novca.

 

Marija Škrlec zapovjednica je djevojačke garde Križevaca

 

Kad je 2008. postrojba pokrenuta, nitko nije mogao predvidjeti da će postati prava atrakcija i veliki promotor Križevaca u cijeloj zemlji i pola Europe. Koreografiju za nastupe rade same stražarice, a kao glazbenu podlogu često koriste marš koji je u čast bana Jelačića skladao poznati bečki majstor Johan Strauss stariji, autor Radetzky-marša. Ipak, što se vojnog držanja i drila tiče, u početku im je pomagao otac jedne stražarice koji je radio u vojsci.

– Kako ćemo riješiti obnovu odora, ne znam. Koliko će Grad za to imati sluha, vidjet ćemo – zaključila je zapovjednica Djevojačke straže Marija Škrlec. (hš)