Vlada gradovima daruje vojarne i druge nekretnine vrijedne milijarde kuna. Zašto su ih jedino Koprivnica i Čakovec morali platiti?

Tražit ćemo od Vlade da nam vrati 30 milijuna kuna - ogorčen je gradonačelnik Koprivnice


Autor: podravski.hr — 04.05.2018. / 15:55 Aktualno

Za prostor koprivničke vojarne Grad je državi morao besplatno izgraditi Palaču pravde

Vlada je na današnjoj sjednici u Splitu tome gradu darovala veći dio napuštene vojarne Dračevac, i to za gradnju tehnološkog parka te smještaj prometne policije, dok će dio pripasti tamošnjoj biskupiji. Vrijednost imovine – 210 milijuna kuna. Split će usput dobiti i 1660 garažnih prostora vrijednih 100 milijuna kuna.
Priča druga. Ministar državne imovine Goran Marić i križevački gradonačelnik Mario Rajn početkom travnja potpisali su ugovor kojim je vlasništvo nad tamošnjom vojarnom trajno pripalo Gradu Križevcima. Do tog svečanog trenutka Grad je imao samo pravo građenja na prostoru napuštene vojarne. Državni dar vrijedan je 13,6 milijuna kuna.
Priča treća. U Ministarstvu državne imovine prije dva tjedna održan je sastanak na kojemu je ministar Marić najavio da će država Bjelovaru darovati sedam hektara zemljišta na području bivše vojarne Logor, na kojemu će se graditi gradski stadion te proširiti srednjoškolski centar. Godine 2006. država je od Bjelovara za to isto zemljište tražila naknadu od deset milijuna kuna, ali se sada predomislila.
I priča četvrta. Grad Koprivnica dobio je potkraj 2010. godine od države na raspolaganje prostor napuštene vojarne u svrhu gradnje sveučilišnog kampusa. Ne besplatno. Grad je zauzvrat izgradio Palaču pravde podigavši kredit od 30 milijuna kuna, uz obvezu da zgradu preda u vlasništvo države.

Ministar državne imovine Goran Marić i gradonačelnik Mišel Jakšić

Popis gradova i općina koji su od države besplatno dobili napuštene vojarne i državna zemljišta podugačak je, a na popisu lokalnih jedinica koje su državu za to morale obeštetiti uz Koprivnicu je, prema dostupnim podacima, još samo Čakovec. U oba grada na vlasti je SDP i nije teško zaključiti zbog čega je to ispalo baš tako. Nisu bili podobni.
Odgovor na pitanje otkud takva neravnopravnost, a moglo bi se reći i nepravičnost, u dodjeljivanje napuštenih vojnih objekata potražili smo u Ministarstvu državne imovine, ali ga nismo dobili.
U Gradu Koprivnici doznajemo kako je ispunio sve obveze iz ugovora za dobivanje vojarne na korištenje, ali zgrada Palače pravde formalno još nije prenijeta u državno vlasništvo, i to zbog inertnosti državne administracije. No, gradonačelnik Mišel Jakšić (SDP) najavljuje kako će ići s inicijativom prema Vladi da se Koprivnici nadoknadi ulaganje od 30 milijuna kuna, temeljem čega je dobila vojarnu u ruke.
– Vidljiv je trend da država ili daruje vojarne ili sufinancira projekte u vojarnama, pa ćemo zatražiti ili da se naš ugovor aneksira ili da nas država na neki način obešteti – rekao je on.
Kao moguće nekretnine koje bi država mogla darovati Gradu spominje zgradu u Svilarskoj ulici, u kojoj su prostori političkih stranaka, streljanu u šumi Crnoj gori ili staro željezničko konačište u Kolodvorskoj ulici. Ono je, doduše, Vlada već darovala odlukom donijetom 2006. godine na sjednici u Koprivnici, ali državno željezničko poduzeće tu odluku naprosto nikad nije provelo.
– Ako mogu svi, zašto ne bi i Koprivnica. Zbog čega jedan od najrazvijenijih hrvatskih gradova upravo prema službenoj državnoj statistici ne bi preuzeo nekretnine za koje država ne zna što bi s njima – ogorčen je Jakšić. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF