Vladimir Svržan 100. put darovao krv: “Moja krv sigurno je spasila brojne živote.”

Vladimir Svržan iz Rakitnice, naselja na području općine Virje, prošlog je tjedna po 100. put darovao krv i postao novi član ponosne obitelji darivatelja koji su ušli u Klub 100. Prvi put krv je darovao u vojsci, a nakon toga nije propustio nijednu akciju u kojoj je mogao sudjelovati.

– Volim pomagati ljudima, a darivanje krvi jedan je od najhumanijih činova pa sam od rane mladosti postao darivatelj. Na moj poticaj i moji prijatelji postali su darivatelji krvi pa sam ponosan i na tu činjenicu. Moja krv sigurno je spasila brojne živote i to me posebno veseli – kaže Vladimir Svržan.

Zdravlje ga odlično služi pa je uvjeren da će još godinama moći darivati krv. Trenutno s obzirom na životnu dob krv može darovati dvaput godišnje.

– Da se mene pita, krv bih darovao kao i u mladosti, četiri puta godišnje, ali pravila su jasna. Nisam opterećen hvatanjem rekorda po broju darivanja i najvažnije mi je kroz akcije pomoći u spašavanju nečijih života. Krv ću darivati sve dok će mi to moje godine i zdravstveno stanje dopustiti, a vjerujem da će to biti još dugo – ističe Vladimir Svržan.

Zahvaljujući 100. darivanju Vladimir će od predsjednika Zorana Milanovića dobiti odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinski. Dosad je za jubilarna darivanja dobio i brojna priznanja Hrvatskog Crvenog križa.

– Ne zamaram se priznanjima, no lijepa je gesta to što se na taj način cijene dobrovoljni darivatelji. Meni je najveća nagrada činjenica da mogu i dalje sudjelovati u akcijama i darivanjem krvi dati svoj doprinos zdravstvenom sustavu, pogotovo u ovom razdoblju u kojem nas je pogodila pandemija koronavirusa – zaključio je Vladimir Svržan.

foto Đuro Grčić           

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI