Vladin pravi botanički pothvat: Na imanju napravio biljni raj za pčele

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Iz ljubavi prema prirodi Vlado Punčikar iz Malog Otoka pokraj  Legrada napravio je jedinstven projekt u našem kraju. Na svom zemljištu napravio je botanički vrt za pčele.

Ovaj istinski zaljubljenik u pčelarstvo i prirodu općenito dosjetio se da bi na jednom mjestu mogao sakupiti i posaditi sve vrste bilja značajne za pčele, tj. one najbolje za med. Tako se Vlado dao na posao i vrijedno sakupljao bilje koje mu je nedostajalo, jer je dio kolekcije već rastao na livadi.

Vlado Punčikar

Kao izvrsni poznavatelj flore s lakoćom je prepoznao gotovo svaku biljku koja raste u našem kraju, te je uspio obaviti ovaj hvalevrijedan pothvat i na jednom mjestu okupiti pedesetak biljnih vrsta.

– Tinjala mi je ta ideja u glavi već duže vrijeme. Proučavam biljni svijet oko sebe, a godinama se bavim pčelarstvom.  Kako su ove dvije stvari usko povezane, ovaj projekt imao mi je smisla – rekao je Vlado Punčikar i objasnio kako je sve počelo.

– Sadio sam biljke proljetnice oko košnica kako bi imale hranu u rano proljeće kad je još zrak hladan i ne mogu daleko letjeti. Tako sam već dobar dio biljaka imao posađen. U jednom pčelarskom listu čitao sam da su naši pčelari išli u Sloveniju u posjet pčelarskom botaničkom vrtu i tada sam shvatio da uz biljke koje imam mogu i ja napraviti nešto takvo – objasnio je Vlado Punčikar, koji je izdvojio nekoliko biljaka koje su posebno medonosne.

– Uz sve poznate biljke kao što je bagrem, lijeska, vrbe i slično bilje, posadio sam i soforu, evodiju, kelreuteriju, čičoku, cigansko perje, pa i one  mediteranske, kadulju, smilje, lavandu i ružmarin – napomenuo je Vlado.

Osim što je skupio bilje, označio je one manje poznate vrste kako bi onaj koga zanima ova tematika mogao prošetati Vladinim vrtom i upoznati se s biljnim vrstama koje rastu kod nas.

– Ima vrt i praktičnu ulogu jer se u vrtu nalaze moje pčele, ali glavna je misao ona  „prosvjetna“, jer sada svatko može uživo vidjeti biljke koje rastu oko nas, ali i saznati kako se zovu te saznati da se radi o medonosnoj biljki – objasnio je Vlado Punčikar svoju namjeru.

Dosad je uspio označiti nešto više od 20 vrsta bilja, ali posao namjerava  dovršiti.

– Označio sam bilje koje sam donio, ali kanim ih označiti sve pa tako i one koje su već bile na ovoj livadi. Isto tako, namjeravam napraviti veliku tablu na ulazu gdje će biti sve biljke s  njihovim imenima – rekao je Vlado Punčikar.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI