Vladin pravi botanički pothvat: Na imanju napravio biljni raj za pčele

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Iz ljubavi prema prirodi Vlado Punčikar iz Malog Otoka pokraj  Legrada napravio je jedinstven projekt u našem kraju. Na svom zemljištu napravio je botanički vrt za pčele.

Ovaj istinski zaljubljenik u pčelarstvo i prirodu općenito dosjetio se da bi na jednom mjestu mogao sakupiti i posaditi sve vrste bilja značajne za pčele, tj. one najbolje za med. Tako se Vlado dao na posao i vrijedno sakupljao bilje koje mu je nedostajalo, jer je dio kolekcije već rastao na livadi.

Vlado Punčikar

Kao izvrsni poznavatelj flore s lakoćom je prepoznao gotovo svaku biljku koja raste u našem kraju, te je uspio obaviti ovaj hvalevrijedan pothvat i na jednom mjestu okupiti pedesetak biljnih vrsta.

– Tinjala mi je ta ideja u glavi već duže vrijeme. Proučavam biljni svijet oko sebe, a godinama se bavim pčelarstvom.  Kako su ove dvije stvari usko povezane, ovaj projekt imao mi je smisla – rekao je Vlado Punčikar i objasnio kako je sve počelo.

– Sadio sam biljke proljetnice oko košnica kako bi imale hranu u rano proljeće kad je još zrak hladan i ne mogu daleko letjeti. Tako sam već dobar dio biljaka imao posađen. U jednom pčelarskom listu čitao sam da su naši pčelari išli u Sloveniju u posjet pčelarskom botaničkom vrtu i tada sam shvatio da uz biljke koje imam mogu i ja napraviti nešto takvo – objasnio je Vlado Punčikar, koji je izdvojio nekoliko biljaka koje su posebno medonosne.

– Uz sve poznate biljke kao što je bagrem, lijeska, vrbe i slično bilje, posadio sam i soforu, evodiju, kelreuteriju, čičoku, cigansko perje, pa i one  mediteranske, kadulju, smilje, lavandu i ružmarin – napomenuo je Vlado.

Osim što je skupio bilje, označio je one manje poznate vrste kako bi onaj koga zanima ova tematika mogao prošetati Vladinim vrtom i upoznati se s biljnim vrstama koje rastu kod nas.

– Ima vrt i praktičnu ulogu jer se u vrtu nalaze moje pčele, ali glavna je misao ona  „prosvjetna“, jer sada svatko može uživo vidjeti biljke koje rastu oko nas, ali i saznati kako se zovu te saznati da se radi o medonosnoj biljki – objasnio je Vlado Punčikar svoju namjeru.

Dosad je uspio označiti nešto više od 20 vrsta bilja, ali posao namjerava  dovršiti.

– Označio sam bilje koje sam donio, ali kanim ih označiti sve pa tako i one koje su već bile na ovoj livadi. Isto tako, namjeravam napraviti veliku tablu na ulazu gdje će biti sve biljke s  njihovim imenima – rekao je Vlado Punčikar.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

U automat klubu htio podvaliti lažan novac

Lažnih dvjesto kuna htio je jedan klijent podvaliti zaposleniku automat kluba u Ludbregu. No iskusno oko zaposlenika, koštalo je prevaranta kaznane prijave. Općinsko državno odvjetništvo

  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI