VLADINA SE NE DA ‘Sused mi je strgal nogu s kolcem, a sad me žele strpati u Dom i sve mi uzeti’

Živi u društvu dviju mačaka i psa, a od stoke hrani još samo jednog bika. Nade polaže u pozitivno rješenje svog zahtjeva za poticaje od EU


Autor: podravski.hr — 22.12.2018. / 9:39 Aktualno

Nikola Wolf / Vlado na svojem zapuštenom imanju

Neupućeni pogled na imanje u vlasništvu 78-godišnjeg Vlade Trninića u Cubincu kod Križevaca sugerirao bi da ondje, ako već tko živi, živi sirotinjski. Ruševne kuće i gospodarski objekti te poljoprivredni strojevi zarasli u šikaru ne odaju dojam da je Vlado zapravo veleposjednik, barem „na papiru“.

Kad se bolje pogleda, glavnina strojeva gotovo je nova, a iz staje glavu pomalja bik tovljenik. Iako već u lijepim godinama i načet bolešću, pa ne može obrađivati svojih sedam hektara oranica i livada, Vlado ne samo što ne misli otići sa svog imanja, što bi, kaže, želio Centar za socijalnu skrb, već ima i razvojnih planova.

– Nedavno mi se urušil dio štale, pa sam moral prodati bređu kravu. Sad bum podnesel zahtjev Europskoj uniji za poticaje. Daju 15.000 eura, a s tim novcem planiram izgraditi novu štalu i kupiti još kojeg bika – veli Vlado.

Trebao je biti liječnik, ali je propao na trećoj godini medicinskog fakulteta. Nije uspio položiti patologiju, pa je radio najprije kao željezničar, a potom kao zaštitar. Na kraju se vratio na zemlju, na očevinu u Cubincu, gdje je i rođen.

Glavnina strojeva još je “novijeg” datuma

– Mogel sam normalno raditi sve do prije tri godine. Jedan dan sam išel doma i onda sam pred kućom opal i više se nisam mogel dići, otkazali su mi svi mišići. Koprcal sam se nekolko sati, a nisam htel zvati nikoga jer bi si sigurno mislili da sam pijan. A taj dan nisam popil ni kap alkohola – pripovijeda Vlado.

Odonda nije kao prije, ne može hodati bez štaka.

– Lepo sam delal dok nisam onemoćal. Sad sam dio zemlje dal u rentu, a dio je neobrađen. Imal sam ideju da me neko dohrani i pomogne mi u poslu, a čak je jedan čovek i dolazil. No, na kraju me je htel prevariti i zeti mi zemlju, pa je to puklo. Bika još morem hraniti, a još morem i voziti bicikla, baš sam si nedavno kupil novoga – tvrdi Vlado.

Živi od mirovine koja iznosi tisuću kuna, ali kako je nedavno prodao kravu, u novcu ne oskudijeva. Veli kako da nije omiljen u selu jer su mu ljudi zavidni na velikom imanju. Priznaje da su ga neki mještani prijavili za mučenje životinja, a to je, tvrdi, bilo samo zato jer je kravu puštal da sama pase.

– Evo, susedu sam dal ral i pol livade da si pokosi na ime toga da mi bu nekaj pomogel. Pokosil si je, a pomogel nije ništ. Drugi sused čak mi je kolcem frtgel nogu jer mu nisam htel prodati zemlju – žali se Vlado.

Živi u društvu dviju mačaka i psa, a od stoke hrani još samo jednog bika. Nade polaže u pozitivno rješenje svog zahtjeva za poticaje od Europske unije.

– Centar za socijalnu skrb želi me spremiti u dom, a ja se još ne dam jer još morem. Ak bi me spremili u dom, onda bi moja zemlja pripala državi, a to ne dam – veli osebujni Cubinčanin Vlado Trninić. (hš)