Vlado Purić: Urod repice je dobar bez obzira na vremenske nepogode

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Pri kraju je sezona žetve uljane repice koja je počela kasnije u odnosu na prijašnje godine zbog prevrtljivog vremena. Iako su ratari strahovali kakvi će biti prinosi, na kraju je većina njih zadovoljna i “tonažom” i kvalitetom.

Vlado Purić iz Koprivničkih Bregi u ovoj je sezoni uljanu repicu imao na sedam hektara. U prosjeku će dobiti oko 3,5 tona po hektaru, što je manje u odnosu na idealne godine u kojima je urod iznosi oko 4,2 tone.

Vlado Purić

– Kao i svi ratari, pribojavao sam se rezultata žetve jer je u ovoj sezoni bilo mraza, znatno više kiše, a i jak vjetar ostavio je trag na pojedinim zemljištima. Bez obzira na sve te vremenske nepogode urod je dobar i možemo biti zadovoljni ovom sezonom – kaže Vlado Purić.   

Otkupna cijena, dodaje on, u ovoj će sezoni biti viša za sedam lipa i iznosi 2,57 kuna po kilogramu. Minimalno povećanje cijene ratarima će dobro doći da pokriju “minus” nastao zbog smanjenog uroda.

– Činjenica je da su nam malo porasli troškovi pa je dobro da su otkupljivači barem za tih sedam lipa podigli cijenu. Za nas koji imamo dosta zemljišta pod uljanom repicom na količinu uroda to povećanje ipak nešto znači – ističe Vlado Purić.

Ukupno Vlado obrađuje 40 hektara zemljišta, a uz uljanu repicu, uzgaja i kukuruz i pšenicu. Kad se podvuče crta, naglašava on, uljana repica je najisplativija.

– Otkupna cijena uljane repice, za razliku od kukuruza i pšenice, puno je bolja za nas ratare. Zbog toga u idućoj sezoni namjeravam povećati površine na kojima ću imati uljanu repicu – zaključio je Vlado Purić.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI