Vlasnicima opasnih pročelja Grad poslao prijateljsko “pismo namjere”: ‘Budite razumni i sanirajte fasade!’

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Protekli tjedan održana je prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća, a na njoj su vijećnici potegnuli i pitanje brojnih oštećenja na objektima i njihove sigurnosti nakon razornog potresa krajem godine kod Petrinje.

Kako doznajemo, a isto je na Vijeću potvrdio i gradonačelnik Mišel Jakšić, napravljena je statička analiza odmah nakon što je zastreslo područje Banije.

– Imamo statičara u gradskoj upravi i on je to pregledao s našim komunalnim redarstvom. Koristili smo i usluge vanjskih statičara, oni su sve još jednom detaljno pregledali i tamo gdje se pojavila bojazan da nešto nije dobro, tamo će se reagirati i pokušati popraviti – odgovorio je gradonačelnik Jakšić.

Gradska je vlast, kazao je Jakšić na Vijeću, uputila obavijest onima koji imaju fasade, za koje postoji sumnja da su opasne jer su u samom centru grada – kako navode, poštujući činjenicu da je to privatno vlasništvo.

-Nadamo se da će biti racionalni i da će htjeti to zajedno s nama riješiti – kazao je Jakšić i podsjetio da je Koprivnica „prvi i jedini grad u zemlji koji će riješiti opasne dimnjake koji se ne koriste, i to na teret Grada.“

– Sukladno uputi Državne uprave za spašavanje sve sumnje u oštećenja prijavljene su građevinskom inspektoru koji je obavio nadzor i utvrdio postoje li oštećenja na konstrukciji objekata i jesu su sigurni za korištenje. Niti jedan gradski objekt nije detektiran kao opasan za korištenje – rečeno nam je u gradskoj upravi te su istaknuli kako se njima nakon potresa javilo 20-ak vlasnika koji su imali određena oštećenja.

U planu je da svi dimnjaci budu uklonjeni do ljeta.

Međutim, Koprivničko-križevačka županija, tako tvrde u Gradu, nije proglasila elementarnu nepogodu pa se formalno ne mogu, na taj način prijavljivati štete za potporu u sanaciji.

Grad je, dodajmo, u suradnji s vatrogascima protekli tjedan krenuo u uklanjanje čak 208 opasnih dimnjaka na području grada koji se ne koriste ili su tako oštećeni da predstavljaju opasnost. Gradski proračun ovo će uklanjanje koštati oko 400.000 kuna. Dimnjaci se, navode u Gradu, uklanjaju sve do ispod krovišta objekta, a mjesto s kojeg će dimnjak biti uklonjen bit će sanirano najlonom.

– Ostale radove moraju si osigurati sami vlasnici objekata – napominju u Gradu.

– Svaka intervencija u pojedinom slučaju je posebna i za svaku se treba posebno pripremiti. Ono najvažnije je da se na početku radova napravi osiguranje, odnosno uvjeti za siguran rad vatrogasaca. Sad prvo skidamo cijev koja je gore, pa crijep oko dimnjaka, a vlasnik treba sam kasnije sanirati krov – rekao je Krunoslav Krvar, vatrogasac Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica.

Grad i Podravka rješavaju pitanje tržnice

Vijećnik Ernest Forjan na Vijeću je potegnuo i pitanje obnove koprivničke tržnice, te naveo kako prodavači najviše problema imaju zimi kad je hladno.

– Naručili smo idejni projekt, dali smo određene smjernice što napraviti s tim cijelim prostorom, a ne samo placom. Komunalac je tu dosta napravio s otpisima najamnina i smanjenjem najamnina, prema korisnicima. To nam je visoko na listi prioriteta, a sama tržnica je bila na prijavi EU fonda, ali on se nije realizirao – odgovorio je gradonačelnik Jakšić i dodao:

– Tamo imamo zanimljivu suvlasničku situaciju s Podravkom d.d. i s novom predsjednicom uprave Martinom Dalić smo o tome pričali i dogovorili kako ćemo oformiti projektne timove na zadovoljstvo Grada i Podravke i građana.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI