Vlast dva mjeseca skrivala podatke da je Njiriću iz proračuna platila 320.000 kuna

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Gotovo dva mjeseca koprivnička vlast skrivala je od javnosti podatke o tome koliko je javnog novca isplaćeno poznatom arhitektu Hrvoju Njiriću za poslove koje je dobio bez javnih natječaja. Prošli tjedan te je podatke bila prisiljena dati u objavu nakon što joj je to naložio Povjerenik za informiranje dr. Zoran Pičuljan.

Zbog čega je financijski okvir Njirićeva angažmana tretiran kao tajna, nije poznato. Podravski list podatke o plaćanju iz gradskog proračuna na konto tvrtke Njirić plus arhitekti, putem koje su išle transakcije, zatražio je još 23. listopada. Nakon što u zakonskome roku od 15 dana, usprkos požurnici, podatke nismo dobili, podnijeli smo žalbu Povjereniku za informiranje, nezavisnoj instanci koja kontrolira provođenje Zakona o pravu na pristup informacijama.

Dr. Zoran Pičuljan

Povjerenik je zatražio očitovanje koprivničke vlasti i nakon toga donio je rješenje kojim nalaže Gradu Koprivnici da u roku od osam dana Podravskom listu dostavi tražene podatke. Potom smo, prošli tjedan, te podatke i dobili od Darija Jembreka, šef ureda gradonačelnika Mišela Jakšića.

– Suradnja Grada Koprivnice i arhitekta Hrvoja Njirića započela je kroz temu regeneracije stare gradske jezgre, koju planiramo obnavljati kroz fondove EU-a. Kako bismo okvirno imali ideju u kojem smjeru ići i koliki nam budžet treba za takve zahvate, kroz postupak jednostavne nabave, a sukladno Zakonu o javnoj nabavi, angažiran je Arhitektonski biro Njirić+ – objašnjava se u odgovoru kako je došlo do angažiranja međunarodno poznatog hrvatskog arhitekta.

Za one koji žele znati više, može se kazati kako je Njirića angažirao osobno gradonačelnik Jakšić, i to na preporuku prof. Roka Andričevića, koji je sudjelovao u izradi studije za Piškornicu i šef je Sveučilišnog savjeta Sveučilišta sjever, no to ne piše u odgovoru koprivničke vlasti.

Prvi posao koji je Njirić dobio bio je izrada studije o široj gradskoj jezgri, koja je plaćena oko 50.000 kuna uključujući PDV. Poznati arhitekt potom je bio angažiran u provedbi javnog natječaja za idejno rješenje za središnje gradske trgove. Isplaćeno mu je oko 24.000 kuna (s PDV-om) za „provjeru uvjeta za raspis arhitektonsko-urbanističkog natječaja“ te još oko 9000 kuna kao predsjedniku komisije koja je provela taj natječaj, u što su uključeni i putni troškovi.

Njirić i Jakšić tijekom njegova boravka u Koprivnici

Nakon toga gradska vlast Njiriću povjerava izradu idejnog rješenja za novu školu što će se graditi u kvartu Podolice. I taj je posao išao po sistemu bagatelne nabave, bez javnog natječaja, što je potpuno zakonito za poslove manje od 200.000 kuna.

Njirić je za Podolice sklopio ugovor „težak“ 195.000 kuna ili oko 240.000 kuna s PDV-om. Dosad je, piše u odgovoru na koji je gradsku vlast prisilio Povjerenik za informiranje, iz gradskog proračuna isplaćeno 30 posto dogovorenog iznosa, oko 73.000 kuna, dok će se ostatak tvrtki Njirić plus arhitekti isplatiti nakon što idejno rješenje bude gotovo, što gradska vlast očekuje do konca godine.

Ukupna „težina“ poslova koje je ugledni arhitekt pogodio s gradskom vlašću, kao i naknade koje je dobio, dakle, iznosi oko 320.000 kuna s uključenim PDV-om.

Zbog čega porezni obveznici do jučer nisu smjeli znati koliko se njihova novca koristi u pripremama za temeljito preuređenje centra grada teško je dokučiti. Gradska je vlast u očitovanju Povjereniku za informiranje o tome zbog ne postupa u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama navela da Podravski list upite šalje na tjednoj bazi i da se odgovori šalju različitom dinamikom, ovisno o prirodi tema, te da te upite uopće ne smatra zahtjevima za pravo na pristup informacijama.

Povjerenik takvo očitovanje nije prihvatio.

– Cilj Zakona o pravu na pristup informacijama je omogućiti i osigurati Ustavom Republike Hrvatske zajamčeno pravo na pristup informacijama fizičkim i pravnim osobama putem otvorenosti i javnosti djelovanja tijela javne vlasti – podučio je koprivničku vlast dr. Pičuljan.

Protiv njegova rješenja moguća je tužba Visokom upravnom sudu, no budući da su javnosti napokon dostupni podaci o financijskoj „težini“ angažiranja poznatog arhitekta, gradska vlast očito je odustala od te avanture.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI