Vlatka iz Bregi: Uzgoj krastavaca nam je isplativ, većina uroda je prvoklasna

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Vlatka Brlečić Vrabec iz Koprivničkih Bregi bavi se uzgojem krastavaca. U ovoj sezoni posadila ih je 400 metara dužine, a početak berbe pokazao je da može očekivati dobar urod.

– Prema mojim procjenama urod bi trebao iznositi oko pet tona, što je dosta dobro. Trenutno nam na ruku ne idu vremenske prilike jer su temperature, pogotovo noćne, koje su iznimno važne za krastavce, daleko ispod prosječnih za ovo doba ljeta. Ipak, svi mi koji se bavimo uzgojem krastavca nadamo se da će se i to popraviti – kaže Vlatka Brlečić Vrabec.

Sav urod predaje Podravci s kojom ima potpisan ugovor pa ne mora strahovati za plasman krastavaca na tržište. U ovoj sezoni otkupna cijena iznosi 6,3 kune za kilogram, što bi uzgajivačima trebalo jamčiti profitabilnost.

-Iz sezone u sezonu Podravka diže cijenu krastavaca i to je za svaku pohvalu jer nama uzgajivačima neprestano rastu sami troškovi uzgoja. Većina našeg uroda spada u prvu klasu i uzgoj krastavaca sigurno je isplativ kad se uzme u obzir činjenica da se ne mora strahovati s plasmanom na tržište – ističe Vlatka Brlečić Vrabec.

O povećanju uzgoja zasad ne razmišlja jer je svim uzgajivačima problem radna snaga. Teško je, ističe Vlatka, doći do sezonaca koji su spremni odraditi berbu.

-Prije smo krastavce imali na većoj površini, a uzgoj smo smanjili upravo zbog nedostatka radne snage. Danas je svim poljoprivrednicima teško pronaći osobe koje su spremne odraditi potrebne poslove pa ta problematike ne mimoilazi nas uzgajivače krastavaca. Posao oko krastavaca nije naporan, ali svejedno nema ljudi koji su spremni prihvatiti ga – zaključila je Vlatka Brlečić Vrabec.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI