Biskupija stala iza vlč. Križanca: Sve je prema crkvenim odredbama

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Varaždinska biskupija u potpunosti odbacuje bilo kakve neprimjerene izjave ili komentare, s koje god strane dolazili, izrečene, napisane ili objavljene sa svrho m da se nekoga ponizi, omalovaži, da se zlonamjerno povrijedi nečije osjećaje ili pak nekoga difamira.

Ne ulazeći u interpretacije bilo čijih izjava, Varaždinska biskupija poziva da se bilo kakve poteškoće koje postoje u odnosu vjernika Župe Presvetog Trojstva u Reki, ili eventualno ostalih mještana, s njihovim zakonitim župnikom, riješe u međusobnom razumijevanju i dijalogu prihvaćajući i drugačija mišljenja i stavove, a i sam varaždinski biskup uvijek je bio i ostaje na raspolaganju svima koji su mu se obratili sa željom da se pokuša naći neko prihvatljivo i pravično rješenje – priopćila je u petak ujutro Varaždinska biskupija nakon novog “okršaja” Marija Križanca, župnika župe Presvetog Trojstva Reka kod Koprivnice, sa svojim vjernicima.

Podsjetimo, nakon medijskih prozivki i odjeka kritika koje mu je uputio David Pokos, jedan od vjernika, nakon što je u svom sandučiću pronašao cedulju u kojoj župnik Mario Križanac traži i do 3000 kuna za ugravirano ime na glavnom križu na križnom putu koji misli graditi donacijama župljana, nazvavši ga licemjernim, župnik Mario Križanac dao je intervju za portal book.hr, koji vodi kršćanska zajednica Kristofori. U njemu je pošteno “načestitao” mladog Davida Pokosa, ali je “opleo” i po vjernicima iz Reke.

– Odlučili smo podijeliti letke svima onima koje smo smatrali župljanima ili prijateljima župe Reka. U letcima smo predložili iznos od 100 kuna po obitelji, te naveli mogućnost doniranja i većih iznosa (1000 kuna i 3000 kuna) onima koji mogu, poput poduzetnika, obrtnika… Smatrali smo da je poticajno zahvaliti donatorima koji mogu donirati veće iznose na način da njihova imena naznačimo na određenom mjestu. Ujedno smo na taj način željeli rasteretiti one koji nisu u mogućnosti donirati novčana sredstva. S više bismo novca, naravno, znatno ubrzali kvalitetu i realizaciju projekta. Slično iskustvo imali smo prije nekoliko godina, kada smo prikupljali sredstva za kovanu ogradu. Tada smo predložili iznose od 2000 kuna po kovanom polju, što su poneki poduzetnici i župljani rado prihvatili i donirali spomenuti iznos, a njihova su imena navedena na ogradi oko crkve u Reki. Bez obzira na iznos koji vjernici doniraju, bitno je da je od srca. Na primjer, ako jedna bakica od svoje sirotinje od srca daruje 10 kuna, to može biti više pred Bogom od 3000 kuna koje netko bez volje daruje od svoga viška. Svim župljanima i prijateljima župe treba omogućiti da daruju – kako onima koji mogu doći u crkvu, tako i onima koji ne mogu – objasnio je Križanac za book.hr i osvrnuo se na glavnog kritičara, Davida Pokosa.

David Pokos

– Mladog gospodina Davida Pokosa ne poznam dovoljno dobro. Tek sam ga nekoliko puta vidio kako igra nogomet pokraj crkve u Reki. Ako se dobro sjećam, prije nekoliko godina sahranio sam mu oca koji je bio katoličke vjeroispovijesti. Majka mu je, koliko znam, Židovka. On se, koliko čujem, deklarira kao ateist. Ono što sam čuo od njegovih poznanika jest da slovi kao ‘problematičan’ – izjavio je župnik za Davida Pokosa, a nije ostao dužan niti svojim vjernicima

– Pravi vjernik katolik nikada neće svojega svećenika ili duhovnog pastira javno ozloglasiti jer je svjestan da on predstavlja osobu Isusa Krista. Pravi vjernik će uvijek prvo razgovarati sa svojim pastirom ili biskupom i tako nastojati riješiti problem ako postoji. Zato osobe koje ovo rade ne smatram vjernicima – objasnio je župnik.

– Nitko se od kolega svećenika ‘ne trga’ da bude župnik u Reki, jer dobro poznaju mentalitet koji ovdje vlada i to da ih čeka slična sudbina. Mnogi mi se dive kako imam toliko strpljenja biti ovdje. Kao treće, ako takvi pojedinci uspiju biskupa uvjeriti da me premjesti, ja ću im čestitati – poručio je župnik svojim Rečancima.

Naša je novinarska ekipa posjetila Reku i iz prve ruke, od mještana, doznala što misle o župniku i njegovim postupcima, no samo je nekolicina željela javno reći što misli. Ostali mještani složili su se da je župnik pretjerao, da nema dobru komunikaciju sa župljanima i da im je dosta što svako malo dobiju obavijest da se skuplja novac za razne stvari.

Razgovarali smo i sa župnikom Križancem, koji tvrdi da se treba držati činjenica, a ne priča koje iznose pojedini župljani. Župnik smatra da se iza nezadovoljstva o financijskoj zamolbi za izgradnju križnog puta krije “šačica” pojedinaca, i to prvenstveno onih koji ne dolaze u crkvu na svete mise. Svoje stavove, kaže župnik Križanac, iznio je u intervjuu za portal book.hr pa ne osjeća potrebu bilo što više komentirati o cijelom slučaju.

– Sve što je trebalo reći o nastaloj situaciji rekao sam u tom intervjuu. Znam da me svi istinski vjernici i župljani podržavaju u onome što radim, a i odluka o financijskoj zamolbi donesena je u dogovoru s ekonomskim i pastoralnim vijećem Župe – ističe Mario Križanac.

Varaždinski biskup Josip Mrzljak, dodaje Križanac, nije ga pozvao na razgovor o nastaloj situaciji, iako se oko cijelog slučaja podigla velika medijska prašina. Na našu upit razmišljali o odlasku iz Reke zbog pritužaba na svoj rad, župnik je odgovorio da to nije u njegovoj nadležnosti.

– Na službu u Reki imenovao me biskup i sve dok će takva biti njegova volja, bit ću tu. Takvo je poslanje nas svećenika bez obzira na to što se pojedinci trude zagorčati mi posao – zaključio je Mario Križanac.

Evo što su nam kazali vjernici iz Reke.

Mateja Cerovec

MATEJA CEROVEC: – Nitko ga baš ne voli. Imali smo probleme kad mi je dijete išlo na prvu pričest. Nije on loš čovjek, ali nema dobar pristup prema ljudima. Sve mu je čudno, čudi se ljudima koji žive zajedno, a nisu u braku i slične stvari.

SLAVKO KLARIĆ: – Vjernik sam, ali to što on radi, to više nema smisla, to su gluposti. Radim 41 godinu, plaće su male, mirovine su male, a sad još odvojiti 3000 kuna za glupost… A to što govori o nama Rečancima, to je njegovo mišljenje.

Mateja Radanović

MATEJA RADANOVIĆ: – Iako nisam baš puno uključena u sva ta zbivanja sa župnikom, mislim da to što traži novac je katastrofalno. Radije ću dati novac u humanitarne svrhe nego njemu. A ako misli da smo mi loši ljudi, ne mora tu biti, nitko ga tu ne drži.

Biskup Josip Mrzljak

U svom priopćenju Varaždinska biskupija osvrnula se i na glavni predmet prijepora, izgradnju križnog puta donacijama.

– Načelno se može istaknuti kako je u predmetnom slučaju odluka o projektu izgradnje križnoga puta i načinu njegova financiranja donesena prema crkvenim odredbama, u dogovoru s ekonomskim i pastoralnim vijećem navedene Župe, a koje sačinjavaju izabrani predstavnici vjernika. To je i dosad bila praksa u vezi ostalih uspješno ostvarenih župnih projekata. Jasno je da je u današnjim društvenim i ekonomskim prilikama uvijek razborito pripaziti i skrenuti pozornost da se poziv vjernicima za dobrovoljnim darivanjem njihovoj župnoj zajednici ne bi shvatio kao bilo kakvo negativno diskriminiranje onih koji nemaju ili imaju manje od ostalih, ali koliko je nama razvidno iz predmetnog slučaja, i sam je župnik takve navode u potpunosti odbacio. Jasno je da uvijek ostaje pitanje na koji način obilježiti i spomenuti nečiji dar. Velika većina crkvenih građevina, osobito povijesnih, kao i pripadajućih interijera, nosi imena donatora, pojedinca ili obitelji kojima se na takav način željelo zahvaliti na darovanom daru, ali koji su često i sami htjeli ostati u trajnom spomenu, osobito molitvom, zajednice koja se na takvim mjestima okuplja. Mnogi su koji nisu htjeli, radi svoje poniznosti, nigdje ostati zapisani, a najbrojniji su oni nepoznati i maleni koji su skromno, ali redovito, sudjelovali u materijalnim potrebama svoje zajednice. Crkvena zajednica svima bez razlika zahvaljuje i za sve moli Božju nagradu – rekli su u Varaždinskoj biskupiji.

FOTO: Dubravko Vutuc

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI