Voće koje nam je nadohvat ruke, ali uvijek zaboravimo: Osvježavajuća i izrazito ljekovita:

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Iako se za konzumaciju preferira sočno meso dinje, u nekim narodima najcjenjenije su koštice koje se konzumiraju kao grickalice.

Ova slasna voćka obiluje antioksidansima kolinom, zeaksantinom i beta karotenom, koji pružaju zaštitu od niza bolesti, od obične prehlade pa sve do raka. S obzirom na to da 90-95 posto njezina sastava čini voda, idealno je voće za hidrataciju tijekom vrućih ljetnih dana.

Sjemenke, koje su također jestive, sadrže proteine, vlakna i omega-3 masne kiseline u obliku alfa-linolenske kiseline.

Ljekovita djelovanja dinje su da štiti zdravlje očiju, jer sadrži nutrijente, odnosno beta karoten, vitamin C, lutein i zeaksantin. Dinja regulira krvni tlak, štiti od raka, regulira probavu, a djeluje i protuupalno. Redovito konzumiranje dinje odlično je i za ljepotu kože i kose i to zbog utjecaja vitamina A koji je nužan za proizvodnju sebuma koji vlaži kožu.

Vitamin A iz dinje bitan je za čisti ten, a također može pomoći i u zaštiti od UV zraka koje uzrokuju brže starenje kože. Stoga je dinja odlična pomoć protiv bora i preranog starenja. Osim samog ploda, zdrave su i smjenke i cvijet dinje. Sjemenke dinje osobito se preporučuju kod bolesti bubrega, pogotovo kod bubrežnih kamenaca, dok se čaj od cvijeta dinje koristi za iskašljavanje. (pl)

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI