Voda do grla: Cijepljenje protiv COVID-a uskoro u ljekarnama!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Početkom kolovoza najavljena je skora mogućnost cijepljenja protiv COVID-a 19 bolesti u ljekarnama. Tim je povodom i Hrvatska ljekarnička komora objavila objašnjenje.

Magistri farmacije provode ljekarničku skrb radi postizanja boljih učinaka terapije lijekovima, promicanja racionalne uporabe lijekova i medicinskih proizvoda te aktivno sudjeluju u sprječavanju bolesti i zaštiti zdravlja. Temeljem dosadašnjih pozitivnih iskustava s cijepljenjem protiv gripe u hrvatskim ljekarnama, kako bi se osigurala čim veća dostupnost cjepiva i cjepitelja protiv COVID-19, Hrvatska ljekarnička komora na poziv Ministarstva zdravstva i u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje poduzela je organizacijske aktivnosti kako bi se ostvarili zajednički ciljevi – ubrzalo cijepljenje što većeg udjela stanovništva i što prije obuzdala pandemija COVID-19.

Preduvjeti

Projektom je predviđeno da ljekarne pruže prostor za cijepljenje, a cijepljenje će provoditi liječnici. Cijepljenje će trajati nekoliko sati tijekom dana, ovisno o vremenskim i organizacijskim mogućnostima ljekarne, ljekarnika i liječnika.

Trenutno se provodi informatička prilagodba ljekarničkog informacijskog sustava kako bi se omogućilo upisivanje podataka o cijepljenim osobama za što je potrebno još neko vrijeme. Čim se steknu svi preduvjeti, cijepljenje će započeti u onim ljekarnama koje se prijave za sudjelovanje u projektu te koje će imati organizacijske mogućnosti i liječnika.

Svakako je namjera da to budu ljekarne u krajevima koji nemaju dostupnu javnozdravstvenu službu te u mjestima u kojima zasad nema organiziranog cijepljenja, odnosno gdje pacijenti moraju putovati do najbližeg grada. No, to će biti u onim ljekarnama koje će moći dogovoriti suradnju s nekim liječnikom.

Hrvatska ljekarnička komora će popis ljekarni u kojima se građani mogu cijepiti protiv bolesti COVID-19 pravodobno objaviti na svojoj web stranici te dati priopćenje za medije. Sve ljekarne u kojima će se provoditi cijepljenje, također će pravodobno obavijestiti građane o načinu prijave i terminima u kojima će se provoditi cijepljenje u pojedinoj ljekarni putem obavijesti na ulaznim vratima, službenoj stranici ljekarne ili na društvenim mrežama.

Situacija u drugim zemljama

Prije nekoliko je tjedana u časopisu International journal of clinical pharmacy objavljena studija o tome kako su ljekarnici u Europi uključeni u programe borbe protiv COVID-19 bolesti. Svi aktivno sudjeluju u promociji specifičnih zdravstvenih ponašanja radi sprječavanja širenja bolesti te posebno u promociji cijepljenja, kao trenutno najbolje zaštite od teških oblika bolesti.

U Belgiji, Italiji, Irskoj, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu ljekarne su, pored ostalih zdravstvenih ustanova, ali i sportskih dvorana i sličnih prostora, mjesta na kojima se pacijenti mogu cijepiti. U mnogim zemljama ljekarnici samostalno već nekoliko godina provode cijepljenje protiv gripe, a u nekima i protiv pneumokoka i HPV-a te se bez problema mogu uključiti i u program cijepljenja protiv SARS-CoV-2. Dakle, u Italiji, Portugalu, Irskoj, Švicarskoj (u nekim kantonima) i Ujedinjenom Kraljevstvu, ljekarnici se dodatno educiraju za samostalno provođenje cijepljenja i prema zakonu mogu ga i obavljati. No, zasad, najvećim dijelom zbog specifičnosti organizacije distribucije cjepiva, ljekarnici još ne provode cijepljenje. U Švicarskoj, kao i u Hrvatskoj, ljekarnici izdaju COVID potvrde i pomažu stanovnicima u prijavi za cijepljenje, posebno onima koji se ne služe računalom ili nemaju pristup internetu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI