VODA ILI BRZINA Kako je došlo do strašne nesreće u kojoj je 23-godišnji otac izgubio život

Policija je izvijestila da je uzrok prometne nesreće prebrza vožnja te stanje ceste


Autor: podravski.hr — 08.07.2018. / 18:37 Crna kronika

Prizor strašne nesreće u kojoj je nestao mladi život

Bilo je točno 20.35 sati tog kobnog petka, 23. lipnja, kad je snažni udarac trgnuo stanovnike Zagorske ulice u Križevcima. Jedna od najstarijih mještanki Marica (88) izašla je na cestu kako bi vidjela što se dogodilo.
Pedesetak metara dalje niz ulicu krš i lom. Ostaci VW pola razbacani diljem ceste, a auto slupan na jednom betonskom prilaznom mostu. Uskoro su na mjestu događaja bili i ostali mještani Zagorske, a neki od njih odmah su pohitali u pomoć osobama u autu. Jednome od dvojice nije bilo spasa pa je podlegao ozljedama, dok je drugi bio u vidno teškom stanju.
Policija će kasnije izvijestiti da je uzrok prometne prebrza vožnja te stanje ceste. Vozač je pritom izgubio nadzor nad vozilom, počeo lelujati, udarivši u kante za smeće, a potom i bočno u dio kuće, da bi se prevrnuo na krov. Ubrzo se doznalo i kako je poginuo mladi Križevčanin Karlo Ivan Kiš (23), dok je teško stradao njegov prijatelj (34) za čiji su se život borili liječnici u koprivničkoj bolnici.
Očevidaca nije bilo, a neki od Križevčana koji su htjeli ostati anonimni kazali su nam kako su i prije nesreće vidjeli takav polo kako juri križevačkim ulicama. No, već iste večeri mještani Zagorske na samom su mjestu događaja kazali kako nije samo brzina kriva za ovu nesreću, nego i lokva vode. Naime, na tom dijelu nakon padalina stvara se vodeni balon i ostaje danima. Iako je ostatak prometnice tog dana bio potpuno suh, kobne večeri na tom mjestu bilo je vode koju je vozač zahvatio kotačima nakon čega je izgubio nadzor.
Nekoliko dana kasnije, u domu nesretno poginulog Karla Ivana, muk i nevjerica. Mladić je iza sebe ostavio majku Đurđicu, oca Stjepana te brata i još tri sestre, kao i svoje jednogodišnje dijete. Njegova majka nije mogla mnogo pričati:
– Ne znam što bih rekla, tuga. Naš Karlo došao je na godišnji odmor, jer radi u Slovačkoj. Otišao je s prijateljem, susjedom, na 20-ak minuta podružiti se i sad ga nema – kazala je Đurđica i dodala kako je sigurna da on nije vozio jer njegov prijatelj s kojim je bio nikome nije dao da sjedne za upravljač auta.
Karlova majka kazala nam je i kako je čula da se prijatelj „izvukao“ i da više nije u životnoj opasnosti. Oca mu Stjepana, koji također radi u inozemstvu, u srijedu nije bilo kod kuće jer je pripremao pokop sina koji je bio tog dana.
– Rane su još svježe i što god kažem moglo bi se krivo protumačiti. Uskoro idem opet u Njemačku, tamo ću valjda razbistriti glavu i vidjeti što dalje – odgovorio je na naše pitanje u četvrtak, hoće li tražiti odgovor na pitanje jesu li možda lokva vode i prometnica krive za smrt njegova sina.
Da prometnica nije pomogla u nesreći slažu se mještani Zagorske. Susjedi Zvonko, Marica, Ana, Jasmina i Štefanija kazali su nam kako već godinama upozoravaju mjerodavne na ovaj problem. Na mjestu događaja uvjerili smo se da je taj dio ceste prava „crna točka“. Radi se o dugačkom i blagom zavoju u kojem je pad ceste napravljen prema šahtu koji uopće nije funkcionalan.
– Taj šaht uopće nije spojen na odvod, pogledajte, rešetka je gore, a ispod nje sve zatrpano – priča Zvonko, dok je Jasmina navela da se za svake kiše tamo nakuplja voda i ostaje po nekoliko dana, a njena 84 godine stara majka Štefanija sama mora spašavati svoj dom od vode.
– Tu sam rođena, i otkako znam za sebe, uvijek je ovako – tvrdi Štefanija, dok njena susjeda Marica (88) također potvrđuje da joj dvorište uvijek pliva.
U križevačkoj gradskoj upravi izražavaju žaljenje zbog događaja. Priznaju kako postoji problem oborinske odvodnje zbog začepljenja vodolovki, no dodaju i da se cestom može prometovati te da je ograničenje na tom dijelu 40 km na sat. Također, ističu kako je aktualni projekt Aglomeracije rješenje ovog problema i da će, usto, već ove godine projektirati pješačku stazu u Zagorskoj.
Dragutin Guzalić, šef Županijske uprave za ceste u čijoj je nadležnosti Zagorska, žali što se dogodila nesreća, ali i on ponavlja kako je tamo, baš zbog problema, ograničenje brzine 40 na sat te da, unatoč tome što ulica nema sustav odvodnje, to nije razlog nesreće, nego nepoštivanje prometnih propisa.
– Voda na kolniku nije uzrok, taj dio prometnice propisno je označen. Dosad se tamo nije dogodila nijedna nesreća jer su se vozači držali propisa – smatra on.
Dok obitelj još uvijek razmišlja što će i kako dalje, teško ozlijeđeni prijatelj oporavlja se u bolnici, brojni prijatelji iz Hrvatske i Slovačke na društvenim se mrežama opraštaju od Karla Ivana.
Koprivničko-križevački policajci pak još uvijek nisu sto posto sigurni tko je upravljao VW polom u kojemu je poginuo 24-godišnji Karlo Ivan Kiš. Kako neslužbeno doznajemo, nesretni Karlo Ivan i njegov prijatelj Dražen, koji su stradali toga petka navečer u Zagorskoj ulici, u automobilu su bili ‘razbacani’ i nitko od mještana koji su im pomagali policijskim istražiteljima nije mogao sa sigurnošću reći tko je bio za upravljačem.
– Izuzeli smo uzorke tkanine kako bismo ih poslali na forenzičku analizu – rekla nam je Dijana Žagar, policijska službenica za odnose s javnošću.
Dodala je kako su utvrdili da je uzrok tragične nesreće brzina neprilagođena stanju i osobinama ceste, blagom desnom zavoju i vodi na kolniku.
Ovo je prva ovogodišnja prometna nesreća u Zagorskoj ulici, a lani su se dogodile još tri, jedna s ozlijeđenim osobama, a dvije s materijalnom štetom. Od 2013. do 2016. godine u toj su se ulici dogodile tri prometne nesreće u kojima je nastala materijalna šteta. (ke)
FOTO: TOMISLAV BELUŠIĆ, NIKOLA WOLF, DUBRAVKO VUTUC, PRIVATNI ARHIV

Poginuli Karlo Ivan Kiš bio je otac malog djeteta

Vodeni ‘balon’ na prometnici

Sporni šaht koji uopće ne prima vodu