Vodič za vrućicu kod djece: Roditelji najčešće rade ovu grešku…

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Svako dijete prije ili kasnije razvije vrućicu, najčešće u tijeku akutne virusne bolesti. Zato je važno unaprijed se informirati o tome kako postupiti u toj situaciji te imati  u kući lijekove za snižavanje temperature.

Temperatura se može mjeriti rektalno (‘u guzi’) i aksilarno (pod pazuhom). Osim navedenog, moguće je mjeriti temperaturu oralno (u ustima), u uhu i na čelu. Vrućica je temperatura iznad 38°C mjereno rektalno ili u uhu te temperatura iznad 37.5°C mjereno aksilarno.

Kako i kada je liječiti

Kod djece vrućica nastaje najčešće u tijeku akutnih zaraznih bolesti, često uzrokovanih virusima. Dakle, nekad je moguće uzročno liječenje bolesti koja je uzrokovala vrućicu, npr. antibioticima, ali često je moguće samo simptomatsko liječenje vrućice i drugih znakova bolesti.

Uobičajeno liječenje započinjemo ako vrućica prelazi 38,5 mjereno rektalno, te 38 mjereno aksilarno. Međutim, pri liječenju vrućice treba se voditi utjecajem bolesti na opće stanje djeteta. Ako dijete dobro podnosi vrućicu, jede i pije kao inače, ima snage, zainteresirano je, raspoloženo i živahno, možete ga razodjenuti, dati mu tekućine i nakon kraćeg vremena ponovo mjeriti temperaturu. Ako je pak dijete klonulo, neraspoloženo, ne želi piti tekućinu i doima se kao da ga nešto boli, treba dati lijek za snižavanje temperature iako vrijednosti temperature nisu značajno povišene.

Lijekovi

Vrućica kod djece liječi se paracetamolom i ibuprofenom. Odgovarajuću dozu lijeka najbolje je odrediti prema tjelesnoj težini djeteta. Ako se temperatura ne može kontrolirati jednim lijekom, paracetamol i ibuprofen mogu se kombinirati, ali je važno paziti da se ne premaši maksimalna preporučena dnevna doza svakog lijeka. Lijekovi se mogu davati u obliku sirupa ili u obliku čepića (ako dijete povraća ili odbija sirup).

PARACETAMOL se daje u pojedinačnoj dozi od 10-15 mg/kg tjelesne težine, najviše 4 puta dnevno, maksimalna dnevna doza je 60 mg/kg/dan. Djeci mlađoj od 2 mjeseca primjena paracetamola preporučuje se samo uz prethodni savjet s liječnikom.

IBUPROFEN se daje u pojedinačnoj dozi od 5-10 mg/kg tjelesne težine, najviše četiri puta dnevno, maksimalna dnevna doza je 40 mg/kg/dan. Djeci mlađoj od 3 mjeseca i lakšoj od 5 kg primjena ibuprofena ne preporučuje se bez prethodnog savjeta s liječnikom.

Fizikalne metode

Dijete koje ima vrućicu treba djelomice razodjenuti, može se stavljati obloge od mlake vode na veće površine tijela (leđa, prsa), ili se mogu koristiti kupke u mlakoj vodi. Ako se koriste kupke ili se dijete tušira, važno je otprilike pola sata ranije dati lijek za snižavanje temperature i paziti da temperatura vode bude svega 2-3 stupnja niža od izmjerene temperature tijela, jer bi u protivnom moglo doći do drhtavice koja može paradoksalno i povisiti tjelesnu temperaturu. Od iznimne je važnosti tijekom vrućice osigurati da dijete uzima dovoljno tekućine!

Što ne smijemo raditi

– Ne smije se dijete koje ima vrućicu umotavati u deke, niti utopljavati!

– Ne smiju se kao oblozi koristiti gaze natopljene alkoholom niti se smije dijete trljati alkoholom!

– Nikad ne ostavljajte dijete u kadici s vodom bez nadzora!

– Ne smije se kao antipiretik kod djece koristiti acetilsalicilnu kiselinu!

Kada tražiti pomoć liječnika

– Svako dijete mlađe od tri mjeseca koje ima vrućicu treba biti pregledano kod pedijatra čim prije.

Dijete s vrućicom odvedite pedijatru ODMAH, ako:

·         je dijete mlohavo, ne odgovara na pozive, ne razbuđuje se

·         otežano diše, plavi u licu

·         ima jaku glavobolju, ukočen vrat, jake bolove u trbuhu

·         ima novonastali  osip

·         neutješno plače, izrazito je iritabilno

·         odbija piti tekućinu ili se doima previše bolesno da bi pilo tekućinu.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI