Voditeljica bazena, animatorice, spasitelj i Komunalac optuženi za utapanja dječaka

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Koprivnički su tužitelji na Općinskom sudu u Varaždinu i službeno podignuli novu optužnicu protiv odgovornih za utapanje sedmogodišnjeg dječaka na koprivničkim Bazenima Cerine u travnju 2018. godine.

Nakon policijskog očevida i istrage, kazneno su prijavljeni voditeljica bazena Petra Bijač, dežurni spasitelj Goran S. te animatorice na proslavi dječjeg rođendana tijekom kojeg se nesretni dječak utopio Ana-Marija S. i Stella D. iz Koprivnice. Tijekom istrage, tužitelji su na listu okrivljenika kao pravnu osobu uvrstili i Komunalac u čijem se sastavu nalaze koprivnički bazeni. Pravosudni je predmet delegiran na Općinski sud u Varaždinu zato što roditelji tragično stradalog sedmogodišnjaka rade na koprivničkom sudu.

Prvotna je optužnica podignuta na varaždinskom sudu u ožujku prošle godine, no sud je u lipnju vratio je tužiteljima na doradu “radi boljeg razjašnjenja stvari”. Tužitelji su nakon toga ozbiljno se prihvatili posla i još bolje zagrebli pod površinu tog vrlo osjetljivog pravosudnog spisa. Najprije su dobili rok od dva mjeseca, zatim im je taj rok produljivan dva puta, posljednji put u prosincu prošle godine.

Dobili su rok od četiri mjeseca, a novi optužni akt podnesen je debelo prije isteka tog roka. Tijekom dodatnog zadanog roka od više od pola godine, tužitelji su proveli nekoliko vještačenja i ispitali dodatne svjedoke. Osim toga, u odnosu na prvotnu optužnicu kojom se za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti općeopasnom radnjom teretili samo voditeljicu Bazena Cerine Petru Bijač, novom optužnicom za teško djelo okrivili i sve ostale okrivljenike. Tako svim okrivljenima prijeti od jedne do osam godina zatvora. Kako smo već i pisali, nevezano uz kazneni postupak, krajem godine obitelj je iskoristila svoje zakonsko pravo i Komunalcu u građanskoj parnici ispostavila odštetni zahtjev. Riječ je, neslužbeno smo doznali, o milijun kuna!

Novom optužnicom Petra Bijač tereti se da je animatoricama trebala zabraniti rad na bazenima zato što uopće nisu bile osposobljene raditi taj posao. To radno mjesto u Komunalcu, odnosno na Bazenima Cerine, kako tvrde tužiutelji, uopće nije bilo sistematizirano, niti je bila izrađena službena procjena rizika. Animatorice se, ukratko, terete da nisu provjerile jesu li djeca plivači te da su ih u jednom trenutku ostavile same bez neprekidnog nadzora te su stajale iza zidića gdje nisu imale neprekidan pogled na djecu.

Dežurni je spasitelj, prema tužiteljima odgovoran, zato što nije upozorio animatorice da pojačano pripaze na djecu i sam nije pojačano pratio grupu djece koja je slavila rođendan već je sjedio u svojoj kućici u kojoj nema neprekidan pogled na djecu. Nesretni se sedmogodišnjak, podsjetimo, utopio u takozvanoj “divljoj rijeci”, atrakciji Bazena Cerine s pojačanim protokom vode. Imao je i masku za ronjenje premda je u bazenima ronjenje zabranjeno.

Ivanka Švagelj Lovreković, šefica koprivničkog općinskog državnog odvjetništva

Prema tužiteljima nakon provedenog vještačenja, utopio se “kada mu je uslijed djelovanja količine i snage vode došlo do prodiranja tekućine najprije u donje dišne putove, zatim u pluća, a što je dovelo do prestanka disanja zbog nedostatka kisika i većeg nakupljanja ugljičnog dioksida u krvi te je nakon najmanje tri minute došlo (…) do zatajenja srca (..) i pada na dno bazena gdje ga je uočila treća osoba ” – navodi se u činjeničnom opisu optužnice. Optužnicu varaždinski Općinski sud još uvijek nije potrvdio, za očekivati je da će branitelji optuženih, baš kao i nakon podizanja optužnice prije nešto manje od godinu dana, pravnim putem pokušati je osporiti.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI