Vodostaj Drave povijesno nizak, može se ploviti samo čamcima

Vodostaj rijeke Drave, doduše kod Osijeka, iznosi minus 120 centimetara. Padne li za još 48, bio bi to najniži vodostaj kakav je posljednje zabilježen 2003. godine, izvještava RTL.

U Donjoj Dubravi također nije nešto bolji, a on iznosi minus 92, prema podacima od danas u 9 sati, dok je kod Botova izmjereno 40. No, osim niskog vodostaja, iz RTL-ovog priloga ističu i jedan drugi problem, a on je vezan uz loše gospodarenje države našim vlastitim dobrima.

Naime, iako pijeska i šljunka imamo previše, skupo ga uvozimo iz Srbije i BiH. Iako iz Hrvatskih voda tvrde da se posljedice toga očituju najviše u plovidbi riječnih brodova, pogotovo u vrijeme kada se takva vrsta turizma pokušava revitalizirati, Osječko-baranjski župan Ivan Anušić tvrdi da je eksploatacija pijeska i šljunka iz rijeke Drave zabranjena, osim kada se izvadi posebna dozvola.

– Eksploatacija se ne dozvoljava iz jednog razloga a to je da smo u pregovaranju s Europskom Unijom rijeku Dravu stavili u ‘Naturu 2000’ i zabranili svaku aktivnost na području i pojasima rijeke Drave, Dunava, Save, tvrdi župan Anušić.

RTL podsjeća da se za dva dana obilježava Međunardoni dan rijeke Drave, a hoće li barem jednim dijelom biti plovna, ostaje za vidjeti.

Foto: Drava, Halasz Csarda Legrad (snimio Nikola Wolf)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI