Volite li bučino ulje? Ludbreška kvaliteta je vrhunska, no mnogo je trulih plodova

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Berba buča u ludbreškom kraju u punom je jeku. Proizvođači bučina ulja iz okolice Ludbrega počeli su prikupljanje sjemenki iz kojih nastaje nadaleko poznato ludbreško koščično ulje. Ove godine ludbreški uljari imaju i razloga za zabrinutost. Mnogo kiše kroz proljetne mjesece uzelo je danak i mnoge su tikve zbog toga počele trunuti. Sve to znači manji prinos na ludbreškim oranicama.

– Ovaj je problem značajan jer se na nekim oranicama može računati i na 40 posto manji prinos koštica, što će se itekako odraziti na količinu ulja koje možemo proizvesti iz vlastite sirovine – rekao je Miro Lastavec, nagrađivani proizvođač bučinog ulja iz Hrastovskog pokraj Ludbrega.

Ipak, jednim proizvođači ulja mogu biti zadovoljni, a to je kvaliteta onog dijela koštica koji je zdrav.

– Kako je bilo mnogo vlage, ali i sunca, koštice su kvalitetne i to mi je vrlo drago, iz njih će nastati vrhunsko ulje. Kvaliteta, nasuprot kvantitete, nikako nije podbacila – objasnio je Lastavec.

Miro Lastavec

Ipak, proizvođači ulja neće oskudijevati s uljem jer na nekim drugim predjelima Varaždinske i Međimurske županije ovih problema nije bilo, što znači da će koštica na tržištu biti dovoljno.

– Nabavit ćemo sirovinu od naših kolega i proizvesti istu količinu ulja. Na kvaliteti nećemo štedjeti te se proces prerade neće mijenjati – napomenuo je Miro Lastavec.

Dobra je vijest da se i cijena ulja neće mijenjati jer proizvođači ulja ne žele svoje kupce opterećivati višim cijenama.

– To je moja odluka, ali smatram da ni moji kolege neće postupiti drukčije. Potrošit ćemo nešto više novca na nabavu sjemenki, ali snaći ćemo se i ovom cijenom. Što se tiče koštica, one se suše i vrlo brzo ići će na preradu, tako da  možemo uskoro očekivati i friško koščično ulje – zaključio je Miro Lastavec.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI