Vozači hitne na sudu: Pobijedili fiksne kamere i policiju, kaznu neće platiti!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Dva i pol mjeseca prošla su otkako je Podravski list ekskluzivno objavio priču o vozačima hitne pomoći koji rade u sklopu Zavoda za hitnu medicinu i koji su nakon postavljanja stacionarnih kamera bili suočeni s ogromnim novčanim kaznama i višemjesečnim zabranama vožnje. Sve zbog „prebrze“ vožnje.

Podravski je sad u posjedu prve sudske presude koja bi mogla odrediti i tijek svih ostalih pojedinačnih slučajeva te biti svojevrsni presedan. Prvi vozač hitne s đurđevačkog područja oslobođen je krivnje i može mirno i dalje voziti.

– Držimo glavu u torbi, spašavamo živote, a policija nam uporno šalje kazne za prekoračenje brzine – pojadali su nam se tada vozači hitne pomoći iz naša tri grada, Koprivnice, Križevaca i Đurđevca, koji su, potvrdila je policija, u nekoliko mjeseci prikupili najmanje 63 kazne na temelju snimki kamera.

Oni, unatoč tome što su snimljeni za vrijeme intervencija, nisu bili izuzeti prekršajne odgovornosti, a morali su biti. Sve zbog činjenice da stacionarna kamera ne uspijeva snimiti interval svjetlosne signalizacije na vozilu hitne pa se na fotografijama ona ne vidi i čini se kako se ne radi o intervenciji.

Nakon dogovora s ravnateljicom Zavoda Mirjanom Hanžeković sve je pojedinačne slučajeve preuzeo koprivnički odvjetnik Ivan Mesić i – uspio!

Odvjetnik Ivan Mesić

„Vozač (54) iz Đurđevca oslobađa se optužbe da je 22. studenog 2019. u Hampovici vozio 96 kilometara na sat, na mjestu gdje je ograničenje 50“, piše u presudi prekršajnog odjela u Đurđevcu vozaču kojeg je policija „rebnula“ tad s 3000 kuna kazne, na što se on žalio.

– Vozio sam vozilo hitne, na intervenciji, s upaljenim svjetlosnim znakovima, kako bih zbrinuo ozlijeđenu osobu u prometnoj nesreći. Kamera to, čini se, nije mogla zabilježiti – rekao je vozač i pokazao radni nalog sucu, što su potvrdile i liječnica i medicinska sestra koje su bile s njim u vozilu.

Odvjetnik Ivan Mesić, koji zastupa vozače, ističe da će ovu presudu koristiti u drugim predmetima, a posebno je bitno, dodaje, da je presuda donesena bez rasprave i dokazivanja s policijske strane.

Neki su vozači imali više kazni zbog istog slučaja, a jedan od rekordera oko 20-ak tisuća kuna i višemjesečnu zabranu. I njegov je slučaj na sudu.

– Žurimo pod rotirajućim svjetlima kako bismo spasili unesrećene i naravno, prođemo pored kamere brže od dopuštenog. Ona to ‘skuži’, poslika nas, a policajac na obradi gleda sliku našeg vozila na kojoj se ne vide rotirajuća svjetla. Kamera je taman ulovila međuinterval kad se svjetla na slici ne vide – pričali su nam početkom ožujka vozači.

Nakon što su se požalili Zavodu, održan je i sastanak u Ravnateljstvu policije u Zagrebu i čini se kako nakon toga više nije bilo problema. Sad se eventualne nesuglasice rješavaju potvrdom radnih naloga.

FOTO Arhiva

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

  • Pročitaj sljedeće...

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI