Vozači hitne na sudu: Pobijedili fiksne kamere i policiju, kaznu neće platiti!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Dva i pol mjeseca prošla su otkako je Podravski list ekskluzivno objavio priču o vozačima hitne pomoći koji rade u sklopu Zavoda za hitnu medicinu i koji su nakon postavljanja stacionarnih kamera bili suočeni s ogromnim novčanim kaznama i višemjesečnim zabranama vožnje. Sve zbog „prebrze“ vožnje.

Podravski je sad u posjedu prve sudske presude koja bi mogla odrediti i tijek svih ostalih pojedinačnih slučajeva te biti svojevrsni presedan. Prvi vozač hitne s đurđevačkog područja oslobođen je krivnje i može mirno i dalje voziti.

– Držimo glavu u torbi, spašavamo živote, a policija nam uporno šalje kazne za prekoračenje brzine – pojadali su nam se tada vozači hitne pomoći iz naša tri grada, Koprivnice, Križevaca i Đurđevca, koji su, potvrdila je policija, u nekoliko mjeseci prikupili najmanje 63 kazne na temelju snimki kamera.

Oni, unatoč tome što su snimljeni za vrijeme intervencija, nisu bili izuzeti prekršajne odgovornosti, a morali su biti. Sve zbog činjenice da stacionarna kamera ne uspijeva snimiti interval svjetlosne signalizacije na vozilu hitne pa se na fotografijama ona ne vidi i čini se kako se ne radi o intervenciji.

Nakon dogovora s ravnateljicom Zavoda Mirjanom Hanžeković sve je pojedinačne slučajeve preuzeo koprivnički odvjetnik Ivan Mesić i – uspio!

Odvjetnik Ivan Mesić

„Vozač (54) iz Đurđevca oslobađa se optužbe da je 22. studenog 2019. u Hampovici vozio 96 kilometara na sat, na mjestu gdje je ograničenje 50“, piše u presudi prekršajnog odjela u Đurđevcu vozaču kojeg je policija „rebnula“ tad s 3000 kuna kazne, na što se on žalio.

– Vozio sam vozilo hitne, na intervenciji, s upaljenim svjetlosnim znakovima, kako bih zbrinuo ozlijeđenu osobu u prometnoj nesreći. Kamera to, čini se, nije mogla zabilježiti – rekao je vozač i pokazao radni nalog sucu, što su potvrdile i liječnica i medicinska sestra koje su bile s njim u vozilu.

Odvjetnik Ivan Mesić, koji zastupa vozače, ističe da će ovu presudu koristiti u drugim predmetima, a posebno je bitno, dodaje, da je presuda donesena bez rasprave i dokazivanja s policijske strane.

Neki su vozači imali više kazni zbog istog slučaja, a jedan od rekordera oko 20-ak tisuća kuna i višemjesečnu zabranu. I njegov je slučaj na sudu.

– Žurimo pod rotirajućim svjetlima kako bismo spasili unesrećene i naravno, prođemo pored kamere brže od dopuštenog. Ona to ‘skuži’, poslika nas, a policajac na obradi gleda sliku našeg vozila na kojoj se ne vide rotirajuća svjetla. Kamera je taman ulovila međuinterval kad se svjetla na slici ne vide – pričali su nam početkom ožujka vozači.

Nakon što su se požalili Zavodu, održan je i sastanak u Ravnateljstvu policije u Zagrebu i čini se kako nakon toga više nije bilo problema. Sad se eventualne nesuglasice rješavaju potvrdom radnih naloga.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI