Vozači hitne: Spašavamo ljudske živote, a policija nam šalje kazne i želi uzeti naše vozačke!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Držimo glavu u torbi, spašavamo živote, a policija nam uporno šalje kazne za prekoračenje brzine – pojadali su nam se vozači hitne pomoći iz naša tri grada, Koprivnice, Križevaca i Đurđevca.

Ovu priču ekskluzivno je objavio u ponedjeljak PODRAVSKI LIST.

Pričali smo s njih nekoliko i kažu kako su u zadnja dva mjeseca dobili najmanje 70-ak kazni za prekoračenje brzine na mjestima gdje su postavljene stacionarne kamere. Jedan od njih svojevrsni je rekorder s 20-ak tisuća kuna u kaznama i prijetnjom višemjesečne zabrane vožnje. Svi oni voze za Zavod hitne medicine i trenutno je tamo 15-ak vozača. Pomislili biste da ih „čuva“ odredba u ‘prometnom’ zakonu koja govori o izuzetku za vozila hitne na spasonosnim intervencijama. To jest tako, no ne biste vjerovali na kakvom je „glupom“ detalju ona „pala“. 

Kazne zbog „glupog“ detalja

– Primjer? Dobijemo dojavu o teškoj nesreći van grada. Žurimo pod rotirajućim svjetlima kako bismo spasili unesrećene i naravno, prođemo pored kamere brže od dopuštenog. Ona to ‘skuži’, poslika nas, a policajac na obradi gleda sliku našeg vozila na kojoj se ne vide rotirajuća svjetla. Kamera je taman ulovila međuinterval kad se svjetla na slici ne vide – priča nam jedan od vozača, dok drugi priznaje da i sam ima tri kazne i da do toga nije trebalo doći.

Dodaje da su čak pomišljali iz protesta voziti na intervencije po ograničenju, no to, naravno, nikad ne bi učinili. „Ma samo to što smo u revoltu uopće pomislili na to znak je da postoji problem“, rekao je jedan od vozača. 

Drugi pak, koji ima više takvih kazni ističe kako su o tome obavijestili glavni sindikat zdravlja, a oni resornog, bivšeg ministra zdravlja Milana Kujundžića. Sindikat ga je brifirao o tome da je samo lani bilo 40-ak naloga protiv vozača naše hitne. Te kazne nisu plaćene, a Zavod je na njih uložio žalbu i vode se postupci. Nakon tog upozorenja je uslijedio sastanak u Zagrebu.

Mirjana Hanžeković

Mirjana Hanžeković, ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinu potvrdila nam je da postoji problem s kaznama za prekoračenje brzine, no vjeruje da će se ubuduće takvi slučajevi riješiti u suradnji s policijom.

– Imali smo nedavno sastanak u ravnateljstvu policije u Zagrebu, mi predstavnici Zavoda za hitnu medicinu te sindikata zaposlenika i recimo da smo postigli određen dogovor da se ovakve stvari više ne bi trebale događati – rekla nam je, no dodala da ne može pretpostaviti što će biti s već primljenim kaznama te da su svi ti slučajevi u dogovoru predani koprivničkom odvjetniku. 

Ivan Mesić

Odvjetnik Mesić: Ovo nije hir vozača

Poznati koprivnički odvjetnik Ivan Mesić u suradnji sa županijskim Zavodom za hitnu medicinu prihvatio se svih pojedinačnih slučajeva i sad ih već, kaže, ima barem 30-ak. Gotovo svakodnevno, dodaje, stižu mu novi. 

– Kazni, novčano, ima od malih do velikih, a radi se o prekoračenju brzine na čitavom području županije, i to na mjestima gdje su stacionarne kamere. Slučajevi se nikako ne mogu objediniti, nego se vode zasebni postupci – dodaje Mesić i navodi kako već ima zakazano nekoliko ročišta.

– Treba spomenuti kako se tu radi i o zabranama upravljanja tom kategorijom vozila, a s obzirom da ih dosta „kači“ upravo i taj problem pitam se razmišljaju li mjerodavni tko će ići po ozlijeđene ili bolesne kad kroz koji mjesec vozači budu morali biti kod kuće jer neće smjeti voziti – pita se Mesić. 

Nije siguran na koji način će se riješiti buduće postupanje policije u slučaju prekoračenja brzine tijekom intervencija, no smatra da bi se svakako trebalo jer ne radi se o hiru vozača, nego spašavanju ljudskih života. Činjenica da sve ovisi o tome je li vas kamera ulovila u međuintervalu kad se svjetlo ne vidi – za njega je apsurdna. Kaže kako se nada da neće doći do toga, no jedan od načina na koji može ukazati na problem je i traženje vještačenja kamera u takvim slučajevima, a teret dokazivanja past će na one koji su ih i postavili – policiju.

Dijana Žagar

Pitali smo ga i kako misli riješiti već poslane prekršajne naloge, visoke novčane kazne i zabrane vožnje. Situacija nije bezazlena. 

– Već smo za neke slučajeve poslali svu dokumentaciju, uključujući i radne naloge na kojima se vidi da se radilo o hitnoj intervenciji. Također, tu su i svjedoci uz vozače, medicinsko osoblje, sestre koje su bile u vozilima – spominje odvjetnik Ivan Mesić, međutim podsjeća kako sve dalje ovisi pojedinačno o prekršajnom sucu hoće li imati ‘osjećaja’ za to ili ne. 

Sudac: Ne bi se smjelo događati

U neformalnom razgovoru s jednim sucem više, kaznene razine, doznajemo kako se svakom slučaju mora pristupiti pojedinačno. Slaže se da se radi o posebnoj situaciji do koje ne bi trebalo dolaziti ako se radi o intervencijama, no, dodaje da ni sam ne zna kako bi postupio da se takav predmet nađe pred njim.

Kako mjerodavni ubuduće misle riješiti problem prekoračenja brzine kad se neće vidjeti svjetla ne znamo, no jedan od prijedloga jest da policija u tom slučaju pošalje obavijest Zavodu za hitnu medicinu, a oni njima dostave radni nalog, to jest dokaz o intervenciji. Treba svakako dodati i to da je teret plaćanja kazne isključivo na vozaču, njegov poslodavac Zavod za hitnu medicinu nema stavku u proračunu „plaćanje prometnih prekršaja“.

Policija: Poslali smo kazne za 63 prebrze vožnje

U Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj poslali su „generički“ odgovor na naš upit o spomenutim slučajevima i citirali odredbu zakona o pravu prednosti prolaska vozila hitnih službi, na koja se, kad su u intervenciji i kad se vide svjetlosni i zvučni znakovi – ne primjenjuju odredbe o kažnjavanju. 

-Od početka rada fiksnih kamera za nadzor brzine kretanja odnosno od 15. listopada 2019. do 25. veljače 2020. u prekršaju prekoračenja brzine kretanja snimljeno je 159 vozila službe hitne pomoći i vozila sanitetskog prijevoza. Od rečenog broja snimljenih prekršaja u 96 slučajeva ispunjeni su uvjeti iz članka 149. stavak 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama te prekršaji prekoračenja brzine kretanja u tim slučajevima nisu procesuirani – navodi Dijana Žagar, glasnogovornica PU koprivničko-križevačke. 

„Ista su se vozila u normalnim situacijama dužna pridržavati zakonskih propisa u svim ostalim situacijama.“, dodaju u policiji.

Foto Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI